Friday, January 13, 2012

Френска лучена супа / French onion soup


Понеже си купих нови купички за френска лучена супа, ето я и нея, в цялата си прелест!



Продукти за телешки бульон:
1.200 л вода
600 гр. телешки обрезки и кости за бульон
1 морков
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
1 ч.л. мащерка
черен пипер и сол

Всичко се сварява в тенджера под налягане за около 40 минути, след което се прецежда, за да се ползва само бульона.

продукти за френска лучена супа:
4 порции

800 гр лук
1 с.л захар
1 л телешки бульон
60 гр краве масло
25 мл червено вино
1 ч. л. мащерка (англ. thyme)

3-4 с.л. царевично нишесте
щипка-две чубрица  (англ. winter thyme)* Е, това е от мен заради еклектиката на блога и в името на добрия вкус;)
крутони, количеството е по желание за порция
сирена, можете да ползвате  Хаварти, Ементал, Идъм или Кашкавал (аз ползвах Хаварти и Идъм)
сол и млян черен пипер на вкус

Лукът се запържва в кравето масло до омекване и карамелизиране.


Добавят се  захарта, бульона, подправките, виното и се оставя да къкри около 5-6 минути. Сгъстява се с царевично нишесте. Преди сервиране се насипва в купичките,  насипват се крутони, които се покриват с желаните сирена и всичко се запича на горен реотан, докато сирената се разтопят и се образува лек загар.
Тип: допустимо е тази супа да се сервира с “капак” от разтопено сирене, което се стича по купичките, обаче за да избегнете опушване на фурната и кухнята, сложете купичките предварително в тава с малко вода, която ще бъде като подложка.

8 comments:

  1. Светле, невероятно апетитна е супата :)
    А купичките са страхотни!
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дани! Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  3. Здравей, Светле! От много време се каня да пробвам тази супа, твоята изглежда божествено!
    Поздрави, Марияна!

    ReplyDelete
  4. Честита придобивка!
    Много обичам тази супичка!
    Прегръдки*)

    ReplyDelete
  5. Привет, Марияна и добре дошла!:) Сигурна съм,че когато и да я пробваш, няма да сбъркаш! Хубави, усмихнати дни ти желая! Радвам се,че си сред нас!:)

    ReplyDelete
  6. Кате, благодаря! Прегръдки и целувки и на теб!

    ReplyDelete
  7. Кате, от вчера за втори път се опитвам да вляза в блога ти от профила ти и не успявам, защото ми изписва,че профилът ти не е публичен, както между впрочем и моят. Дай ми, моля те линк, за да го вкарам към блогове, които следя!?

    ReplyDelete
  8. Прекрасни снимки!Тази супа ми е слабост и когато видях, че я има в блога ти, първо към нея се насочих!Много ми хареса представянето!Поздрави!

    ReplyDelete