Заглавието е игра на думи, тъй като обикновено оризът, който най-често се прави в България е на фурна, с месо или зеленчуци. Всъщност готвенето на ориз може да бъде къде-къде по-забавно, а разновидностите му, сами по себе си, обещаващи. Вдъхновението ме осени, след кратък преглед на ястията с ориз в блога на Азита -Турмерик и Шафран.
Ето какво се получи:
½ ч.ч. смесен ориз (бял, кафяв, див)
25 мл растително олио
1 малък морков, нарязан на дребно
1 малка глава лук, нарязана на дребно
1 ½ ч.ч. вода
щипка куркума
2 с.л. розова вода
щипка млян кориандър
щипка млян кимион
щипка едро млян, лют, червен пипер
¼ ч.ч. подсладени, сушени, червени боровинки (кокузе, кренбърис)
сол на вкус
за гарнитура: натрошени орехи и свежи семена от нар
Запържете ориза в олиото до матиране на цвета. Добавете нарязаните лук и морков. Разбърквайте докато зеленуците поомекнат и се разнесе приятен аромат. Добавете гореща вода, розова вода, подправки и изчакайте да заври, нека поври 5 минути, след това похлупете с капак и намалете температурата, за да къкри докато поеме изцяло водата, около 15 минути. Дръпнете от котлона и завийте в кърпа, нека постои на топло още 10-ина минути, за да се задушава. Докато е все още топъл го сервирайте гарниран с орехи и семена от нар.
Прекрасно изглежда ястието!!! Много , много ми хареса и...рецептата намирам за много интересна! Сервирано е по много красиво естетичен начин!!!
ReplyDeleteСърдечни поздрави!!!