Мийтлоуфът много наподобавя познатото ни руло Стефани, англ.-“meatloaf’ буквално означава “месен самун”, макар в повечето случи да съдържа и голям процент зеленчуци, които са смесени с кайма. Пече се във форма за хляб.
Ако се случи у дома да имам малко количество кайма, обикновено правя мийтлоуф, а не шницели. Първо, защото в изборът ми се съдържат повече фибри/зеленчуци; второ, защото се пече вместо да се пържи.
Ето какво се заформи от едно “разчистване на хладилника”:
300 гр свинска кайма (за предпочитане е да се ползва домашно мляна)
1 патладжан
1 голям морков
3 кисели краставички, нарязани на дребно
1 глава лук, нарязан на дребно
1 скилидка чесън
5-6 гъби, нарязани на филийки или четвъртинки
1 яйце
2 филии стар хляб
20 мл вино
3 с.л. олио
чубрица, сол, черен пипер, червен пипер, кимион на вкус
Патладжанът се измива, обелва и нарязва на ситни кубчета. Морковът се сварява до полуомекване и също се нарязва на дребно. В мазнината се запържват гъбите, лука, чесъна, патладжана. Изчаква се тази смес да изстине и се смесват с каймата, яйцето, киселите краствички, надробениte филии хляб, виното и подправките. Омесва се и се слага в продълговата форма за хлаб, която е намазана с олио. Пече се докато се стегне при 230°С.
Много вкусно предложение и хубава снимка:)
ReplyDeleteБлагодаря, Кате! Въпреки,че направих половин доза и формичката ми не беше изцяло пълна, да наистина пак се получи добре. Хубав уикенд!
ReplyDeleteБлагодаря за чудесната рецепта! Да си кажа честно днес се възползвах от тази ти рецепта и всички бяха доволни!:) Успешен уикенд:)
ReplyDeleteБлагодаря, Дриймър! Радвам се! Хубав уикенд и на теб!:)
ReplyDelete