Thursday, January 12, 2012

Мийтлоуф с гъби и патладжан


Мийтлоуфът много наподобавя познатото ни руло Стефани,  англ.-“meatloaf’ буквално означава “месен самун”, макар в повечето случи да съдържа и голям процент зеленчуци, които са смесени с кайма. Пече  се във форма за хляб.
Ако се случи у дома да имам малко количество кайма, обикновено правя мийтлоуф, а не шницели. Първо, защото в изборът ми се съдържат повече фибри/зеленчуци; второ, защото се пече вместо да се пържи.

Ето какво се заформи от едно “разчистване на хладилника”:

300 гр свинска кайма (за предпочитане е да се ползва домашно мляна)
1 патладжан
1  голям морков
3 кисели краставички, нарязани на дребно
1 глава лук, нарязан на дребно
1 скилидка чесън
5-6 гъби, нарязани на филийки или четвъртинки
1 яйце
2 филии стар хляб
20 мл вино
3 с.л. олио
чубрица, сол, черен пипер, червен пипер, кимион на вкус

Патладжанът се измива, обелва и нарязва на ситни кубчета. Морковът се сварява до полуомекване и също се нарязва на дребно. В мазнината се запържват гъбите, лука, чесъна, патладжана. Изчаква се тази смес да изстине и се смесват с каймата, яйцето, киселите краствички,  надробениte филии хляб, виното и подправките. Омесва се и се слага в продълговата форма за хлаб, която е намазана с олио. Пече се докато се стегне при 230°С.



4 comments:

  1. Много вкусно предложение и хубава снимка:)

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Кате! Въпреки,че направих половин доза и формичката ми не беше изцяло пълна, да наистина пак се получи добре. Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  3. Благодаря за чудесната рецепта! Да си кажа честно днес се възползвах от тази ти рецепта и всички бяха доволни!:) Успешен уикенд:)

    ReplyDelete
  4. Благодаря, Дриймър! Радвам се! Хубав уикенд и на теб!:)

    ReplyDelete