Според легендата, каковото дърво е единственото оцеляло такова от градината на Катцекоатл-Пернатия змей-бог на ацтеките и в превод от латински името на това дърво се превежда като “храна на Боговете”-Theobroma cacao. Прочетете повече за вълшебните семна на какаото ТУК.
Днес искам да споделя една рецепта за домашно приготвен горещ шоколад, чаша от който най-вероятно ще ви ободри физически и ще повиши настроението ви, рецепта за която се твърди,че повишавала либидото на ацтекските крале...
2 порции
2 ч.ч. прясно мляко с висок процент масленост
6 с. л. какао пудра, над 60%
мед за подсладител, на вкус
пръчка канела
ванилия, част от шушулка или прах
щипка-две сух, лют, червен пипер
2 с. л. царевично нишесте
3-4 блокчета шоколад над 70% какао (опция-при желание можете да разтопите в напитката)
Млякото се сварява с канелата и ванилията, намалете котлона, така че млякото да къкри. Докато млякото е още хладко, в част от него разтворете какаото и нишестето, след което върнете микса към къкрещото мляко и бъркайте докато напитката се сгъсти. Подправете с мед и лют, червен пипер.
Светле, радвам се отново да те чета.:-))))
ReplyDeleteОтново интересно, информативно и разбира се, вкууууусноооо!!!!:-)))
Обичам горещ шоколад, който в това време си е направо задължителен. Допадат ми добавените подправки, сигурна съм, че ще се получи интересен вкус.:-)))
Прегръдки и целувки от мен!
Хубав уикенд!
Здравей, Мони! Един от любимите ми шоколади на Линд е черен с люта чушка!:))), но тази напитка наистина си заслужава опитването!
ReplyDeleteКакво по хубаво от чаша горещ шоколад в това мразовито време:)?!Благодаря за рецептата:)весел уикенд:)
ReplyDeleteХай, дриймър! Чаша пикантен, горещ шоколад!:)))))) Прегръдки!
ReplyDeleteИ аз да възкликна пред хубавите снимки на тази уханна топла напитка- чудесна за студа навън и носеща настроението, което ми е нужно;)
ReplyDeleteБлагодаря, Светла!