Saturday, January 14, 2012

Печени зеленчуци (кореноплодни) за гарнитура


На пръв поглед нищо специално, но пък вкусно! Препоръчвам тази идея за печени зимни зеленуци, които можете да ползвате като гарнитура  към любимото свинско печено напримерJ или телешките пържоли на скара. Зеленчуците са предимно кореноплодни, но ако желаете зеленчуци приготвени  в летен стил, моля заповядайте: Зеленчуци-соте!


2-3 бр червено цвекло
1 голяма, зимна, бяла ряпа-white turnip, (бяла с лилаво по кората си, сладка)
2 моркова
1 глава лук
1 скилидка чесън (опция)
карфиол (опция)
5-6 гъби
30 мл зехтин
няколко капки пресен, лимонов сок
доволно количество суха мащерка или чубрица
сол и черен пипер на вкус
вода, колкото да покрие дъното на тавичката, в която ще печете зеленчуците

Зеленчуците се измиват, обелват и нарязват на хапки. Объркват се с мазнината, подправките, слагат се в широка тава с малко вода и се запичат за около 30 минути 250°С. Благодарение на морковите и червеното цвекло тази зеленчукова гарнитура има сладникъв привкус и е идеална за червено домашно винцеJ , дори и без пържолите;)

***

Тази сутрин за първи път валя сняг тази зима, та още в 7 сутринта бях на терасата да му се радвам;) Порадвайте се и вие!

6 comments:

  1. Ей Светле,голям веселушко е този снежко!
    МНого обичам такива зеленчуци, само че без цвеклото.
    Прегръдки♥

    ReplyDelete
  2. Изглежда доста апетитно!И както винаги ни радваш с вкусни предложения!:)Успешна седмица:)

    ReplyDelete
  3. Kaте, Дриймърче,благодаря! Хубава и ползотворна седмица и на вас!

    ReplyDelete
  4. Светланка (ако ми разрешиш така да те наричам),много ми допада твоя блог, а още повече и рецептите, които предлагаш в него!:)И макар че се познаваме само виртуално, винаги ми е приятно да наминавам при теб!Като знак на моето приятелство реших да ти подаря една награда и ако решиш, че ще ти е приятно да я получиш заповядай при мен! Лека и спокойна вечер:)

    ReplyDelete
  5. Светле, приятелко мила, здравей! След малко отсъствие от блог-пространството се завръщам отново и естествено веднага поглеждам, какво си приготвила .:-)) Невероятни зеленчуци, страхотно вкусни изглеждат.
    Намини, когато можеш, през блогчето ми, там те очаква една награда!
    Прегръдки и най-сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  6. Благодаря, Мони! Отдавна не бях отваряла и аз собствения си блог. Много мило,че си се сетила за мен! Прегръдки и целувки!

    ReplyDelete