Tuesday, November 26, 2013

Сурова свинска наденица- няколко вида ПЛЮС любопитни факти за надениците


наденици с чубрица и с червен пипер
 
 
Вече стана традиция  да приготвяме у дома сурова свинска наденица. Предимства: знам какво има вътре, сама си избирам месото и подправките; деликатесна е и не се намира по магазините, а ако се намери случайно нещо подобно, то цената е в пъти повече; сама си определям грамажа (вида) на наденичките. В близкия месарски магазин  могат да се намерят осолени, свински, тънки черва и да поръчам да ми смелят на момента всяко месо, което си харесам, не че у дома няма месомалечка...С течение на времето рецептите се разнообразиха и установиха в точни грамажи, дори наименувахме видовете наденица за удобство. Разделени на

 порции за по едно готвене, в пликчета ZIPLock, тези надечница чудесно се съхраняват във фризер.

Рецепти за сурови свински наденици

·       2.500кг. свинско месо, врат, двойно мляно, шарено месо

Каймата се овкусява със следните подправки, общи за следващите видове:

·       40 гр. сол

·       5 гр. прясно, средно млян черен пипер

·       5 гр. млян кимион

·       5 гр. сух чесън

Омесва се добре и се разделя на две и двете части се овкусяват вече с различни подправки за разнообразие.

I.          „Паприка (Чоризо)”

·       20 гр. сладък, испански, червен пипер

·       10 гр едро млян лют червен пипер

·       5 гр. пушен червен пипер

·       5 гр. риган

·       50 мл вода (опция-бяло, полу-сухо вино)

II.          „Балкан”

·       10 гр. българска чубрица

·       5 гр. риган

·       50 мл вода

Каймата се меси и се оставя да престои в хладилника, завита със стреч фолио, едно денонощие, след което се омесва пак и с нея се пълнят свинските черва, с помоща на машинка и фуния. Ако никога не сте изпълнявали тази процедура погледнете тук за онагледяване, вско черво  се нанизва на фунията, като през мелачката се пуска мляната смес. След като напълните желания размер на наденицата червото се посуква и пълненнето продължава. Не е необходимо да се дупчат с игла, както е при бахура и сушените колбаси.

 

Можете да измайсторите и следните вкусни подразновидности, след като замесите каймата със сол, кимион и черен пипер:

III.          „Родопска”





·       Стрък, добре почистен, Праз лук, нарязан на ситно
·       5 гр. зрънца ким
·       10 гр. риган
·       5 гр. кимион


IV.          „Чедар-Халапеньо”
 


 

·       10 гр. Сух босилек
·       10 гр. Чубрица
·       10 гр. риган
·       1 кафена чашка ситно накълцано Халапеньо от консерва
·       100 гр. Едро настърган Чедар
Любопитни факти  (на англ. Кликни Тук )

2 comments:

  1. Не мога да повярвам, че още никой не се е впечатлил от домашните наденици! Много ми се ще да ги направя, но няма черва (не съм в България). Мина ми мисъл да използвам фолио за свежо съхранение, което да махна преди готвене, но се опасявам, че ще се разпаднат:( Някаква идея? С брат ми вече точим зъби и се надяваме на помощ, че да се облажим по нашенски около празниците ;)) Благодарим ти!

    ReplyDelete
  2. Здравей, Йонка и добре дошла! Мъжът ми и аз редовно си правим, къде сурова наденица, къде суджуци, пастърми точно защото НЕ живеем в България.
    Не знам ти къде живееш, но със сигурност могат да се намерят по магазините, попитай в частни месарници или в китайски квартал-щандове за месо. Наричат се sausage casings на англ. има ги natural and artificial. Аз съм намирала само натурални. Каймата не се разпада, дори когато се сложи вода и престои преди второто месене. Можеш да си направиш кебапчета :) Аз обикновено пробвам каймата, след като е омесена с подправките, оформям си кюфте или кебапче и ги изпичам, з ада видя дали ми харесва на вкус преди да напълня червата. намирала съм и дебели свински черва за бахур.

    ReplyDelete