4 порции
· 2 пилешки бутчета (цели)
· 400 мл кокосово мляко (препоръка-потърсете такова, което е само кокос-
минимално количество 60% и евентуално вода за останалите 40%. Някои кокосови
млека съдържат химикали, подсладители и гуар гъм)
· 30 гр краве масло (освен, ако нямате алергия към млечни продукти, тогава
маслото спокойно може да се замени с кокосово масло или растително олио)
· 1 малка глава лук
· 1 морков
· 3-4 скилидки чесън
· 5-6 стръка ю-чой
· 45 гр. пресен джинджифил
· 1 к.л. прясно настъргано индийско орехче
· 1 с.л. прясно изцеден лимон
· 1 бр. дафинов лист
· стрък лимонова трева
· 2.ч.л. чили “Sambal-Olek”
· 3 с.л. царевично нишесте
· сол и черен пипер на вкус
Пилешките
бутчета се сваряват за 15 минути в тенджера под налягане, заедно с лука, дафиновия
лист, малко сол и черен пипер, след което бульонът се прецежда, а месото
обезкостява и оставя настрани.
В дълбок съд
за супа се разтопява маслото, в което се задушават нарязаните на дребно чесън (запазете
една скилидка настрани) и моркови. След като поомекнат се налива кокосовото
мляко и 600 мл от пилешкия бульон, който предварително сте сварили, добавя с еи
лимоновата трева.
Изчаква се
да кипне и се слага, нарязания на ситно листнен зеленчук ю-чой (идеален е за
супи и задушаване-просто го обожавам!-заместител, на който може да бъде
спанакът). Температурата на котлона се намалява, за да може супата да къкри за около
5 минути. Повече на са ѝ необходими, тъй като ю-чой омеква бързо. Сгъстява се с
нишестето, размито в малко вода.
Идва ред на
овкусяването, след като вече сте дръпнали супата от котлона. Кокосовото мляко (натурално)
има съвсем лек сладникъв вкус, което е идеално за балансиране с останалите
вкусове. Лимоновата трева се отстранява. Джинджърът и скилидката чесън се
настъргват на ситно и добавят към супата, след което следват, индийско орехче и
чили, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
Накрая се
добавят и флейките чисто, сварено пилешко месо. Супата се сервира гореща.
Да Ви Е
Сладко! J
Светле, обичам супи и ястия с кокосово мляко.
ReplyDeleteА в пресния джинджифил съм влюбена :)
Не знам какво е ю-чой, но мисля, че и без него ще е много вкусна!
Поздрави!
Здравей, Дани! Имам няколко рецепти с ю-чой, които съм публикувала тук. Повече за този листен зеленчук можеш да научиш тук, където съм публикувала и рецепта за сърф-търф по китайски:) http://margatyna.blogspot.ca/2013/02/yu-choy.html
ReplyDeleteБлагодаря :)
Delete