Saturday, November 9, 2013

Кокосова супа с пиле, джинджифил и ю-чой / Coconut Chicken Ginger soup with Yu Choy




   Множеството комплименти, които получих на работа, след като сготвих крем супа от моркови и кокос, ме подтикнаха да предложа кокосова супа у дома за съботния ни обяд, както и да споделя рецептата си с вас. Супите с кокосово мляко са поулярни в Индонезия и Тайланд. Също така кокосовото мляко е идеален заместител на млеката с животински произход, към които някои хора имат алергия. Един от клиентите в ресторанта до толкова беше очарован от супата с моркови и кокос,че предложи да я сложим в менюто ни, като ежедневнаJ Макар и различна, домашната супа с пиле и кокос накара мъжът ми да възкликне, че от сега нататък тази супа трябва да влезе в рутинните ни ястияJ. Какво повече да кажа от това!?:)

 

4 порции

·       2 пилешки бутчета (цели)

·       400 мл кокосово мляко (препоръка-потърсете такова, което е само кокос- минимално количество 60% и евентуално вода за останалите 40%. Някои кокосови млека съдържат химикали, подсладители и гуар гъм)

·       30 гр краве масло (освен, ако нямате алергия към млечни продукти, тогава маслото спокойно може да се замени с кокосово масло или растително олио)

·       1 малка глава лук

·       1 морков

·       3-4 скилидки чесън

·       5-6 стръка ю-чой

·       45 гр. пресен джинджифил

·       1 к.л. прясно настъргано индийско орехче

·       1 с.л. прясно изцеден лимон

·       1 бр. дафинов лист

·       стрък лимонова трева

·       2.ч.л. чили “Sambal-Olek”

·       3 с.л. царевично нишесте

·       сол и черен пипер на вкус

Пилешките бутчета се сваряват за 15 минути в тенджера под налягане, заедно с лука, дафиновия лист, малко сол и черен пипер, след което бульонът се прецежда, а месото обезкостява и оставя настрани.

В дълбок съд за супа се разтопява маслото, в което се задушават нарязаните на дребно чесън (запазете една скилидка настрани) и моркови. След като поомекнат се налива кокосовото мляко и 600 мл от пилешкия бульон, който предварително сте сварили, добавя с еи лимоновата трева.

Изчаква се да кипне и се слага, нарязания на ситно листнен зеленчук ю-чой (идеален е за супи и задушаване-просто го обожавам!-заместител, на който може да бъде спанакът). Температурата на котлона се намалява, за да може супата да къкри за около 5 минути. Повече на са ѝ необходими, тъй като ю-чой омеква бързо. Сгъстява се с  нишестето, размито в малко вода.

Идва ред на овкусяването, след като вече сте дръпнали супата от котлона. Кокосовото мляко (натурално) има съвсем лек сладникъв вкус, което е идеално за балансиране с останалите вкусове. Лимоновата трева се отстранява. Джинджърът и скилидката чесън се настъргват на ситно и добавят към супата, след което следват, индийско орехче и чили, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Накрая се добавят и флейките чисто, сварено пилешко месо. Супата се сервира гореща.

Да Ви Е Сладко! J

 

3 comments:

  1. Светле, обичам супи и ястия с кокосово мляко.
    А в пресния джинджифил съм влюбена :)
    Не знам какво е ю-чой, но мисля, че и без него ще е много вкусна!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Здравей, Дани! Имам няколко рецепти с ю-чой, които съм публикувала тук. Повече за този листен зеленчук можеш да научиш тук, където съм публикувала и рецепта за сърф-търф по китайски:) http://margatyna.blogspot.ca/2013/02/yu-choy.html

    ReplyDelete