Отдавна ми
се ядеше лучена яхния с пиле, но точно такава каквато моята баба Станка
правеше, с много лук и червен пипер. Е, дойде време да сготвя и тази вкусна
гозба, която стопля не само стомаха, но и душата. Рядко я готвя у дома и то
само през студените, зимни месеци, но споменът за сладостта ѝ трае дълго. Лукът
от своя страна е чудесен натурален антибиотик, богат на фибри. Ако имате
респираторен проблем, хващайте ножа и започвайте да белите лук, защото за тази
яхния ще ви е необходимо значително количество J
2 порции
· 2 пилешки бутчета с гръбче, срязани на три, така че да имате 6 малки
парчета с кост и кожа
· 35 мл. растително олио, желателно е да е слънчогледово
· 800 гр. кромид лук, обелен и нарязан на полумесеци
· 5 с.л. сладък червен пипер, сух/фино млян
· 500 мл. доматен сок (аз ползвам домашно правен, в който доматен сок слагам
малко магданоз и целина, но те не се усещат кой знае колко; можете да замените
с консерва млени домати от магазина или обелени и настъргани такива)
· ½ ч.ч. вода
· 1 бр. дафинов лист
· Сол и смлян, черен пипер
Пилешкото месо
се запържва до златисто в олито, добавят се полумесеците лук и се объркват с
месото. Лукът трябва да поомекне и карамелизира, докато се бърка от време на
време, след като това се случи се насипва червения пипер и отново разбърква, за
да се запържи, но без да прегаря, гаси се с доматения сок, налива се вода,
слагат се подправките: дафинов лист, сол и черен пипер и ястието се похлупва с
капак, за да къкри на слаб огън около 35 минути.
Препоръчвам
леко изстуден Памид, топла питка на жар и люти, пукани чушлетаJ Ako харесвате тази рецепта, то препоръчвам Ви да опитате и други вкусни мои рецепти, подобни на тази:
Свински Език в Гърне
Агнешко по Механджийски или Заешко по Ловджийски
Заешко с бял, винен сос
Яхния от Бамя
Заешка яхния с Бекон, Грах и Картофи
Яхния с Ярешко месо и Картофи
Спанак с Ориз и Яйца
Добрада-Шкембе по Португалски
Свински Език в Гърне
Агнешко по Механджийски или Заешко по Ловджийски
Заешко с бял, винен сос
Яхния от Бамя
Заешка яхния с Бекон, Грах и Картофи
Яхния с Ярешко месо и Картофи
Спанак с Ориз и Яйца
Добрада-Шкембе по Португалски
Страхотна рецепта благодаря!
ReplyDeleteРадвам се,че рецептата Ви е харесала! Хубави празници!:)
ReplyDelete