Monday, November 11, 2013

Лучена яхния с пиле или Пилешка яхния с лук?


 

Отдавна ми се ядеше лучена яхния с пиле, но точно такава каквато моята баба Станка правеше, с много лук и червен пипер. Е, дойде време да сготвя и тази вкусна гозба, която стопля не само стомаха, но и душата. Рядко я готвя у дома и то само през студените, зимни месеци, но споменът за сладостта ѝ трае дълго. Лукът от своя страна е чудесен натурален антибиотик, богат на фибри. Ако имате респираторен проблем, хващайте ножа и започвайте да белите лук, защото за тази яхния ще ви е необходимо значително количество J

2 порции

·       2 пилешки бутчета с гръбче, срязани на три, така че да имате 6 малки парчета с кост и кожа

·       35 мл. растително олио, желателно е да е слънчогледово

·       800 гр. кромид лук, обелен и нарязан на полумесеци

·       5 с.л. сладък червен пипер, сух/фино млян

·       500 мл. доматен сок (аз ползвам домашно правен, в който доматен сок слагам малко магданоз и целина, но те не се усещат кой знае колко; можете да замените с консерва млени домати от магазина или обелени и настъргани такива)

·       ½ ч.ч. вода

·       1 бр. дафинов лист

·       Сол и смлян, черен пипер

Пилешкото месо се запържва до златисто в олито, добавят се полумесеците лук и се объркват с месото. Лукът трябва да поомекне и карамелизира, докато се бърка от време на време, след като това се случи се насипва червения пипер и отново разбърква, за да се запържи, но без да прегаря, гаси се с доматения сок, налива се вода, слагат се подправките: дафинов лист, сол и черен пипер и ястието се похлупва с капак, за да къкри на слаб огън около 35 минути.
 
 

Препоръчвам леко изстуден Памид, топла питка на жар и люти, пукани чушлетаJ Ako харесвате тази рецепта, то препоръчвам Ви да опитате и други вкусни мои рецепти, подобни на тази:

Свински Език в Гърне 
 Агнешко по Механджийски или Заешко по Ловджийски
Заешко с бял, винен сос
Яхния от Бамя 
Заешка яхния с Бекон, Грах и Картофи
Яхния с Ярешко месо  и Картофи
Спанак с Ориз и Яйца
Добрада-Шкембе по Португалски
 

2 comments:

  1. Страхотна рецепта благодаря!

    ReplyDelete
  2. Радвам се,че рецептата Ви е харесала! Хубави празници!:)

    ReplyDelete