Днес направих уличните мекици на Танита, резултатът беше точно какъвто го и очаквах, тестото спокойно може да мине
за улични понички и да се ползва от машина за понички или дори за английска
панировка за риба. След пържене-Пухкаво, хрупкаво отвън, меко отвътре, рехаво,
но мазно според мъжа ми. Като цяло намирам го за вкусно и пак бих направила тези мекици, макар че моите мекици остават семеен фаворит. Направих половин доза*
от рецептата на Танита и добавих мъничко брашно, защото имаше нужда. Благодаря, Танита за споделената рецепта!
Ето резулатата:
*Доза,
достатъчна за двама души плюс поправката с добавяне на брашното:
·
2 ½ ч.ч. брашно
·
Щипка сол
·
1с.л. захар
·
1ч.л. суха мая
·
1 ¼ ч.ч. топла вода
Тестото се приготвя
от вечерта за следващия ден!
Тестото се разбърква
до еднородна каша в дълбока купа, покрива се с намаслено стреч-фолио и се
прибира в хладилник. На следващия ден трябва да е утроило обема си, лигаво и
лепкаво е, но лесно да се разтяга с намаслени в олио ръце.
От тестото се
късат малки топки, разтягат се на тънко и се пържат в сгорещено олио. Когато се
издуят от едната си страна се обръщат, за да се изпържат и от другата. Пържат
се до златисто. Изваждат се и се нареждат върху кухненска попивателна хартия,
за да попие излишната им мазнина.
Могат да се
поднесат с любимото ви сладко, поръсени с канела и пудра захар, с мед или кленов сироп, течен шоколад или пресни
плодове, даже като солен апетайзър.
Да ви е
сладко!
No comments:
Post a Comment