Tuesday, November 26, 2013

Пухкави мекици /Тесто за понички


Днес направих уличните мекици на Танита, резултатът беше точно какъвто го и очаквах, тестото спокойно може да мине за улични понички и да се ползва от машина за понички или дори за английска панировка за риба. След пържене-Пухкаво, хрупкаво отвън, меко отвътре, рехаво, но мазно според мъжа ми. Като цяло намирам го за вкусно и пак бих  направила тези мекици, макар че моите мекици остават семеен фаворит. Направих половин доза* от рецептата на Танита и добавих мъничко брашно, защото имаше нужда.  Благодаря, Танита за споделената рецепта!

Ето резулатата:
*Доза, достатъчна за двама души плюс поправката с добавяне на брашното:


·        2 ½ ч.ч. брашно

·       Щипка  сол

·       1с.л. захар

·       1ч.л. суха мая

·       1 ¼  ч.ч. топла вода

Тестото се приготвя от вечерта за следващия ден!

Тестото се разбърква до еднородна каша в дълбока купа, покрива се с намаслено стреч-фолио и се прибира в хладилник. На следващия ден трябва да е утроило обема си, лигаво и лепкаво е, но лесно да се разтяга с намаслени в олио ръце.

От тестото се късат малки топки, разтягат се на тънко и се пържат в сгорещено олио. Когато се издуят от едната си страна се обръщат, за да се изпържат и от другата. Пържат се до златисто. Изваждат се и се нареждат върху кухненска попивателна хартия, за да попие излишната им мазнина.

Могат да се поднесат с любимото ви сладко, поръсени с канела и пудра захар,  с мед или  кленов сироп, течен шоколад или пресни плодове, даже като солен апетайзър.

Да ви е сладко!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...