от омар
Миналата
седмица реших да отворя „китайски бюфет” у дома, за семейно развлечение и
угощение.
Направих
пържени пилешки крилца със сусам и пет подправки, пържени калмари, пилешки
топчета със сладка глазура от сливи, топчета от омар, зелева салата, супа
уон-тон. Калмарите са пържени по следната технология КЛИКНИ ТУК
Наречете
местните топчета както желаете, нъгетс, кюфтенца или друго яче-вкусът им е
затрогващJ
Кюфтенца от пиле и кюфтенца от омар по китайски
Кюфтенца от пиле и кюфтенца от омар по китайски
За пилешките
кюфтенца използвах следните продукти:
·
2 бр. (600гр.) пилешки
гърди, без кожа
· 1 яйце
· ½ ч.ч. праз лук, нарязан на ситно
· 2 скилидки чесън, пресован
· 1 с.л. сусамово олио
· 4 с.л. соев сос
· 1 с.л. захар
· 1 с.л. ябълков оцет
· 2 с.л. настърган, пресен джинджифил
· 1 с.л. чили сос Самбал-Олек
· ½ ч.ч. брашно
· 2 с.л. царевично нишесте
· 1 к.л. сода бикарбонат
· Щипка индийско орехче
· Щипка кориандър
· Щипка канела
· Брашно за овалване на топките и олио за пържене
· Сол и черен пипер (добре е да се съобрази солта спрямо солеността на соевия
сос или изобщо да пропуснете солта)
Всички
продукти се смилат до хомогенна смес в блендер, оформят се топки, колкото голям
орех, овалват се в брашно и се пържат във фритюрник при температура 180°С за не
по-малко от 10 минути.
***
Ако сместта
ви стане по-течна или по суха (понякога водното съдържание в пилешките гърди
варира) добавете малко брашно или малко вода, в зависимост от случая.
Сервирайте
горещи със сладко-кисело-лют сос.
***
За кюфтенцата
от омар ползвах 227гр имитация на омар, която е всъщност овкусена бяла
риба-Полок и 100гр почистени/обелени
дребни скариди (сурови). Тези кюфтенца станаха много по-вкусни и от пилешките.
Салатата от
зеле и краставици е овкусена със соево олио, чили Самбал Олек, ябълков
оцет/сок от лайм, соев сос, щипка захар, сусамови семенца.
Бири като India Pale
Ale, Honey Brown или
различни видове Портър са чудесен акомпанимент на тези пикантни кюфтенца.
No comments:
Post a Comment