Sunday, November 10, 2013

Китайски бюфет- Пилешки хапки -Хапки от омар/ Рачешки рулца на хапки / Chicken or Lobster balls /




 от омар
пиле и омар

Миналата седмица реших да отворя „китайски бюфет” у дома, за семейно развлечение и угощение.

Направих пържени пилешки крилца със сусам и пет подправки, пържени калмари, пилешки топчета със сладка глазура от сливи, топчета от омар, зелева салата, супа уон-тон. Калмарите са пържени по следната технология КЛИКНИ ТУК

Наречете местните топчета както желаете, нъгетс, кюфтенца или друго яче-вкусът им е затрогващJ

Кюфтенца от пиле и кюфтенца от омар по китайски

За пилешките кюфтенца използвах следните продукти:

·       2 бр. (600гр.) пилешки гърди, без кожа

·       1 яйце

·       ½ ч.ч.  праз лук, нарязан на ситно

·       2 скилидки чесън, пресован

·       1 с.л. сусамово олио

·       4 с.л. соев сос

·       1 с.л. захар

·       1 с.л. ябълков оцет

·       2 с.л. настърган, пресен джинджифил

·       1 с.л. чили сос Самбал-Олек

·       ½ ч.ч. брашно

·       2 с.л. царевично нишесте

·       1 к.л. сода бикарбонат

·       Щипка индийско орехче

·       Щипка кориандър

·       Щипка канела

·       Брашно за овалване на топките и олио за пържене

·       Сол и черен пипер (добре е да се съобрази солта спрямо солеността на соевия сос или изобщо да пропуснете солта)

Всички продукти се смилат до хомогенна смес в блендер, оформят се топки, колкото голям орех, овалват се в брашно и се пържат във фритюрник при температура 180°С за не по-малко от 10 минути.

***

Ако сместта ви стане по-течна или по суха (понякога водното съдържание в пилешките гърди варира) добавете малко брашно или малко вода, в зависимост от случая.

Сервирайте горещи със сладко-кисело-лют сос.

***

За кюфтенцата от омар ползвах 227гр имитация на омар, която е всъщност овкусена бяла риба-Полок и  100гр почистени/обелени дребни скариди (сурови). Тези кюфтенца станаха много по-вкусни и от пилешките.

Салатата от зеле и краставици е овкусена със соево олио, чили Самбал Олек, ябълков оцет/сок от лайм, соев сос, щипка захар, сусамови семенца.

Бири като India Pale Ale, Honey Brown  или различни видове Портър са чудесен акомпанимент на тези пикантни кюфтенца.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...