Също както и палачинките от гречка (елда),
наречени галети, тези палачинки са подходящи за хора с алергия към глутена,
както и за всички останали кулинарни любители. Произхождат от Южна
Индия и могат да се включат в диетични планове, здравословен заместител са на
хляба. Обикновено в доса се слагат
подправки като зрънца кимион, счукан чимен, лют пипер и др. Често сместа се
прави и с други видове брашно, от ориз и от червена леща или се слагат
настъргани в нея зеленчуци.
Днес ви предлагам 2 бързи и лесни рецепти за
пикантни палачинки без глутен:
Мини Доса за закуска, пълнени с яйце и праз
лук
·
1 ч.ч. брашно от нахут
·
11/2 ч.ч. вода*
·
с.л. захар
·
щипка сол
·
1 с.л. семенца кимион
·
ч.л. семенца сусам
·
щипка сух сминдух
·
3с.л. олио
·
30 гр. краве масло за мазане
Палачинките се правят върху горещ плосък
тиган, аз ползвам тефлонов, но ако имате друг или специална плоча, ще ви е
необходимо олио за намазването им преди всяка палачинка.
Брашното, водата и олиото, се разбиват до
еднородна смес, като за палачинки. Добавят се подправките. Струйката трябва да
се разлива плавно и свободно, а когато се изсипе с черпак върху горещия тиган
се разстила с помоща на плоска шпатула или лъжица, за да стане възможно
най-тънка палачинка. (*Микс, който е по-рядък, намирам по-лесен за обработка.) След като
се изпекат от едната страна и изсъхнат отгоре, палачинките се мажат с краве
масло и обръщат, за да се доизпекат и от втората си страна.Готовите палачинки се мажат отново с краве масло и държат топли и похлупени.
Пълнежът е правен с масло, праз и бъркани яйца, но може да бъде най-различен, стига да е солен. От тази смес направих 10 мини палачинки доса. Самото брашно има леко нагарчащ вкус, който се смекчава след готвене, но на мен не ми допадна особено, затова вторият път ги направих 1:1 с брашно от елда.
Палачинки от елда и нахут
Вторият вид с брашно от нахут палачинки,
всъщност е смес 1:1 от двете нахут и елда и е двойна тоза.
·
1 ч.ч. брашно от нахут
·
1 ч.ч. брашно от елда
·
2 ½ ч.ч. вода
·
1 ч.л. сол
·
1 ч.л. захар (може и без нея)
·
4 с.л. олио
·
Подправки: кимион на зърна, черен сусам, нигела, сминдух
· 30 гр. краве масло за мазане
Олио за мазане на тигана (опция, ако е тефлонов)
Всички продукти се смесват до еднородна
консистенция и сместа се оставя да престои за 30 минути, което я сгъстява. Аз
ползвах 2 чаши вода първоначално, но след като престоя се наложи да добавя още
половин чаша, за да я разливам по лесно в горещия тиган.
Да ви е сладко!
No comments:
Post a Comment