Sunday, July 28, 2013

Балканска Вешавица





Това лято опитах страхотна пилешка вешавица (пилешко вретено) в малък семеен ресторант във Велинград и много ми хареса, разбир асе веднага реших,че като се прибера у дома ще направя тази вешавица. Речено-сторено. Единствената разлика е че нямах було, с което да загърна месото преди да го метна на скарата. Тази технология спомага месото да се капсулова и остане сочно, а мазнината от булото придава допълнителен аромат на скарата. По този начин се прави и  плескавицата и ако имате път към Велинград, желаеете да хапнете вкусни, местни деликатеси и не сте предирчиви към обстановката, то ресторант „Каприз” със сигурност ще ви допадне!

·      4 бр пилешки гърди

·      200 гр гъби

·      60 гр кашкавал

·      1 малка глава лук

·      Червена чушка, колкото за цвят

·      2-3 резенчета пушен, свински бекон

·      1 ч.л. балканска чубрица

·      щипка лют червен пипер-едро млян

·      щипка млян кимион

·      Бучка , колкото лешник краве масло

·      Сол и черен пипер

 

Плънка:

Продуктите се режат на ситно и се запържват в маслото . Овкусяват се с чубрица, пипер и сол.

Пилешките гърди се режат тип „butterfly” (пеперуда), след което всяка страна се разрязва, за да се отвори настрани още веднъж. Овкусяват се със сол и пипер. Целта е да създадете тънка пилешка пържола. Ако имате любим бутик за месо, сис сигурност месарят ще знае как да ви помогне!

За всяко вретено (или вешавица) са необходими 2 бр пилешки пържоли и половината от плънката. Жулиените кашкавал се слагат цели, преди да завиете вретеното. Ако нямате телешко було, в което да увиете пилешките рула, то ползвайте готварски канап, за да ги завържете и ги намажете слабо с растително олио. Изпечете ги на умерен грил и бъдете уверени,че месото вътре е изпечено! Казвам умерен грил, защото пилешкото месо задължително трябва да претърпи термична обработка, а когато температурата е по-ниска, то топлината има достътчно време, за да проникне в дълбочина, но без да изгаря повърхността на месото.


Наздраве!

4 comments:

  1. Аххх,повече от прекрасно приготвено пилешко..А и как примамливо и подканящо е поднесено..Поздравления,Светле:))!

    ReplyDelete
  2. Ами който го може, го може. Изглежда много добре!Поздрав, Светле!

    ReplyDelete
  3. Много мило, Мъхче, благодаря! :)

    ReplyDelete