„Когато човек има желание, начин
винаги се намира.” Съдържанието на това мото се потвърди отново тази седмица,
тъй като за първи път правих тези вкусни, сиропирани конусчета с крем, гръцки
сладкишчета, които много ми харесаха още преди година-две, когато ги опитах.
Все им забравям името и сега не го знам, но вкусът им го докарах. Това лято
научих и тайната на крема и сиропа им-прави се без варене от сух микс, който се
разбива с мляко. Тези ги направих с крем без варене на д-р Йоткер-Ванилия, но
предпочитам същия на О-Jello.
Тестото е бутер, готови кори се намират. Всъщност тези сладкиши са много лесни
за изпълнение. Кората на тестото се маже с белтък и се нарязва на ленти с
дебелина 2 см. Фунийките –формички по които ще се увива тестото могат да бъдат
изработени предварително и от фолио, лошото е че домакинското е прекалено тънко
и фунийките стават за еднократна употреба. Пекат се до почервеняване в
предварително загрята фурна до 180⁰С. Оставят се да изстинат, след което фолиото се отстранява.
Получиха ми се 20 бр фунийки
от едната кора и кремът, който беше разтворен в 500мл мляко стигна идеално за
тази бройка. За топинг могат да се ползат млени орехи, печени бадеми, кокосови
стърготини. Сиропът (125 мл вода/125 гр захар за това количество)се прави с карамфилови зърна, ром, лимон (сок и кора),
портокалова кора, портокалова вода, съотношението на които си позволявам да
запазя в тайна J iПълни с крем и сиропирани, конусите се оставят да престоят поне една нощ, за да омекнат. Да Ви е сладко!
Фунийките могат да се направят от капачки за буркани. Лесно и трайно:))
ReplyDeleteЗдравей, Инфинити! Добре дошла!Чудесна идея! Помня,че майка имаше набор от фунийки от алуминиеви капачки за кисело мляко, но от онези, едновремешни стъклени бурканчета:) Капачките за буркани са нещо различно, но за съжаление тук, Канада съм виждала по магазините само твърди капачки на винт или ринг с винт. Идеята обаче, остава чудесна! Благодаря!
ReplyDelete