Това лято
опитах страхотна пилешка вешавица (пилешко вретено) в малък семеен ресторант
във Велинград и много ми хареса, разбир асе веднага реших,че като се прибера у
дома ще направя тази вешавица. Речено-сторено. Единствената разлика е че нямах
було, с което да загърна месото преди да го метна на скарата. Тази технология
спомага месото да се капсулова и остане сочно, а мазнината от булото придава
допълнителен аромат на скарата. По този начин се прави и плескавицата и ако имате път към Велинград,
желаеете да хапнете вкусни, местни деликатеси и не сте предирчиви към
обстановката, то ресторант „Каприз” със сигурност ще ви допадне!
· 4 бр пилешки гърди
· 200 гр гъби
· 60 гр кашкавал
· 1 малка глава лук
· Червена чушка, колкото за цвят
· 2-3 резенчета пушен, свински бекон
· 1 ч.л. балканска чубрица
· щипка лют червен пипер-едро млян
· щипка млян кимион
· Бучка , колкото лешник краве масло
· Сол и черен пипер
Плънка:
Продуктите
се режат на ситно и се запържват в маслото . Овкусяват се с чубрица, пипер и
сол.
Пилешките гърди
се режат тип „butterfly” (пеперуда), след което всяка страна се разрязва, за да
се отвори настрани още веднъж. Овкусяват се със сол и пипер. Целта е да
създадете тънка пилешка пържола. Ако имате любим бутик за месо, сис сигурност
месарят ще знае как да ви помогне!
За всяко
вретено (или вешавица) са необходими 2 бр пилешки пържоли и половината от
плънката. Жулиените кашкавал се слагат цели, преди да завиете вретеното. Ако
нямате телешко було, в което да увиете пилешките рула, то ползвайте готварски
канап, за да ги завържете и ги намажете слабо с растително олио. Изпечете ги на
умерен грил и бъдете уверени,че месото вътре е изпечено! Казвам умерен грил,
защото пилешкото месо задължително трябва да претърпи термична обработка, а
когато температурата е по-ниска, то топлината има достътчно време, за да
проникне в дълбочина, но без да изгаря повърхността на месото.
Наздраве!
Аххх,повече от прекрасно приготвено пилешко..А и как примамливо и подканящо е поднесено..Поздравления,Светле:))!
ReplyDeleteБлагодаря!:)
ReplyDeleteАми който го може, го може. Изглежда много добре!Поздрав, Светле!
ReplyDeleteМного мило, Мъхче, благодаря! :)
ReplyDelete