Sunday, July 28, 2013

Спанак с ориз и яйца „Буля Станка” / Rice and spinach casserole with poached eggs "Bulqa Staanka"


 

Това на практика са забулени яйца върху канапе от спанак и ориз, които нарекох на моята обична баба Станка. Само как умееше да готви тази жена-облизвахме си чиниите! J Особено лятото, когато идваше да ме наглежда понеже бях във ваканция,а градината ни бълваше от вкусни по-вкусни зеленчуци, баба умееше да ги превръща във вкусни гоздби, топеници и яхнии. От нея се научих как се прави яхния от зелен фасул и чорба със зелени джанки, каша от лапад и ориз, постна картофеня яхния, печени чушки с чесново-доматен сос и вкусна лютеница. Баба Станка често правеше и пити „Слънце” за сватби по поръчка, а тиквеникът и юфката ѝ с канела бяха любими и незабравими лакомства.

4 порции

 

·      700-800 гр спанак, почистен и измит

·      2/3 ч.ч. бял ориз

·      1 глава лук, нарязан на ситно

·      2-3 скилидки чесън, счукан или нарязан на ситно

·      ½ ч.ч. домашно приготвен доматен сок

·      3-4 с.л. червен пипер (намира ми се пушен червен пипер, затова сложих и от него)

·      Лют червен пипер на вкус

·      щипка кимион

·      връзка магданоз

·      30 мл слънчогледово олио

·      сол и черен пипер на вкус

·      2 с.л. „Вегета” (опция)

·      4 яйца

 

Лукът и чесънът се запържват до златисто в олиото. Добавя се също така ориз, който се запържва до побеляване, като се разбърква постоянно, след което се „гаси” с доматения сок, след това се слагат нарязаните на едро спаначени листа и дръжки, чаша вода, подправя се и се оставя да къкри под похлупак, за да могат листата да се попарят и слегнат. Разбърква се от време на време.

*Аз лично ползвам един дълбок и широк тиган, който пълня със спанак така че едвам му се затваря капака, но след няколко минути спанакът и оризът са на едно ниво и си къкрят задружноJ

На практика се получава много гъста яхния със спанак и ориз. Когато оризът омекне се чукват върху ястието яйца и се похлупват отново, за да се забулят. Могат да се поднесат със сирене, кашкавал или кисело мляко.


Ако при разсипването по чиниите сложите плочка кашкавал под спанака, то ще имате разтопен и ароматен кашкавал, като изненада.



Порциите могат да се направят и индивидуални, в малки огнеупорни купички.

No comments:

Post a Comment