Това на
практика са забулени яйца върху канапе от спанак и ориз, които нарекох на моята
обична баба Станка. Само как умееше да готви тази жена-облизвахме си чиниите! J Особено лятото, когато идваше да ме наглежда понеже бях във ваканция,а
градината ни бълваше от вкусни по-вкусни зеленчуци, баба умееше да ги превръща
във вкусни гоздби, топеници и яхнии. От нея се научих как се прави яхния от
зелен фасул и чорба със зелени джанки, каша от лапад и ориз, постна картофеня
яхния, печени чушки с чесново-доматен сос и вкусна лютеница. Баба Станка често правеше и пити „Слънце” за сватби по поръчка, а тиквеникът и
юфката ѝ с канела бяха любими и
незабравими лакомства.
4 порции
· 700-800 гр спанак, почистен и измит
· 2/3 ч.ч. бял ориз
· 1 глава лук, нарязан на ситно
· 2-3 скилидки чесън, счукан или нарязан на ситно
· ½ ч.ч. домашно приготвен доматен сок
· 3-4 с.л. червен пипер (намира ми се пушен червен пипер, затова сложих и от
него)
· Лют червен пипер на вкус
· щипка кимион
· връзка магданоз
· 30 мл слънчогледово олио
· сол и черен пипер на вкус
· 2 с.л. „Вегета” (опция)
· 4 яйца
Лукът и
чесънът се запържват до златисто в олиото. Добавя се също така ориз, който се
запържва до побеляване, като се разбърква постоянно, след което се „гаси” с
доматения сок, след това се слагат нарязаните на едро спаначени листа и дръжки,
чаша вода, подправя се и се оставя да къкри под похлупак, за да могат листата
да се попарят и слегнат. Разбърква се от време на време.
*Аз лично
ползвам един дълбок и широк тиган, който пълня със спанак така че едвам му се
затваря капака, но след няколко минути спанакът и оризът са на едно ниво и си къкрят
задружноJ
На практика
се получава много гъста яхния със спанак и ориз. Когато оризът омекне се чукват
върху ястието яйца и се похлупват отново, за да се забулят. Могат да се
поднесат със сирене, кашкавал или кисело мляко.
Ако при
разсипването по чиниите сложите плочка кашкавал под спанака, то ще имате
разтопен и ароматен кашкавал, като изненада.
Порциите
могат да се направят и индивидуални, в малки огнеупорни купички.
No comments:
Post a Comment