Saturday, July 20, 2013

Боб-салата с печени чушки и свинска паржола на скара за гарнитура


Phaseolus coccineus или  scarlet runner bean е бобово насаждение с произход Америка. Дълго време се е ползвало за декорация преди да се намери и кулинарното му приложение, а сортове с едри бобови зърна са популярни в България и Гърция като гигантски и често се ползват за салата и като печиво.

По време на полетът от България до Канада гледах филма за Джак и бобовото зърно перефразиран и изопачен по холивудски, като “Jack the Giant Slayer”. Зрънцата, които Джак държеше в шепа бяха точно копие на тези от чиниятаJ

Beans Gígantes (Greek: γίγαντες, giants) and eléfantes (ελέφαντες, elephants), which are more than twice as large as regular beans, taste slightly sweeter, and are favored for baking or salads.

Тази година посях няколко зрънца от този боб на терасата и сега имам декоративна зелена стена с красиви оранжеви цветчета, които привличат колибритата от околността. За щастие и зрял фасул ми се намира и освен на фурна, миналата седмица реших да го приготвя като салата.
 

Бобът се вари предварително с много вода, като първата се изхвърля, когато се оцвети в тъмно лилаво и след това се вари в нова вода с подправки, но без сол. Когато се вари боб, сол се слага в края, когато зърната омекнат, защото пречи на бързото им увиране. Подправките бяха бахар, дафинов лист, черен пипер, лук и кимион. След като бобът омекне или стане „хлебен”, както казваше баба ми се отцежда от водата, дафиновия лист и бахара се остраняват и бобът се оставя да изстине.

·      280 гр гигантски боб, (смилянски, софенка)

·      4-5 червени чушки, печени на грил (обелени и почистени от семките)

·      4-5 стъка зелен лук (може и кромид лук, като червен е за предпочитане)

·      7-8 доматчета „Кампари”

·      2-3 стръка листа от джоджен, само листата

·      малка връзка магданоз

·      сол, млян черен пипер, слънчогледово олио и ябълков оцет на вкус

Доматите и чушките се нарязват на хапки, лукът и зелените подправки се режат на ситно, всичко се смесва с готовия боб и се подправя според вкуса ви. Свинската пържола е за гарнитура ;) Ледена, Троянска сливова е чудесно предложение за подобен вид салата!
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...