Phaseolus coccineus или scarlet runner bean е бобово насаждение с произход Америка. Дълго време се е ползвало за
декорация преди да се намери и кулинарното му приложение, а сортове с едри
бобови зърна са популярни в България и Гърция като гигантски и често се ползват
за салата и като печиво.
По време на полетът от България до Канада гледах филма за Джак и бобовото
зърно перефразиран и изопачен по холивудски, като “Jack the Giant Slayer”. Зрънцата, които Джак държеше в шепа бяха точно
копие на тези от чиниятаJ
Тази година посях няколко зрънца от този боб на терасата и сега имам
декоративна зелена стена с красиви оранжеви цветчета, които привличат
колибритата от околността. За щастие и зрял фасул ми се намира и освен на
фурна, миналата седмица реших да го приготвя като салата.
Beans Gígantes (Greek: γίγαντες,
giants) and eléfantes (ελέφαντες, elephants), which are more than twice
as large as regular beans, taste slightly sweeter, and are favored for baking
or salads.
Бобът се вари предварително с много вода, като първата се изхвърля,
когато се оцвети в тъмно лилаво и след това се вари в нова вода с подправки, но
без сол. Когато се вари боб, сол се слага в края, когато зърната омекнат,
защото пречи на бързото им увиране. Подправките бяха бахар, дафинов лист, черен
пипер, лук и кимион. След като бобът омекне или стане „хлебен”, както казваше
баба ми се отцежда от водата, дафиновия лист и бахара се остраняват и бобът се
оставя да изстине.
·
280 гр гигантски боб, (смилянски, софенка)
·
4-5 червени чушки, печени на грил (обелени и почистени от семките)
·
4-5 стъка зелен лук (може и кромид лук, като червен е за предпочитане)
·
7-8 доматчета „Кампари”
·
2-3 стръка листа от джоджен, само листата
·
малка връзка магданоз
·
сол, млян черен пипер, слънчогледово олио и ябълков оцет на вкус
Доматите и чушките се нарязват на хапки, лукът и зелените подправки се
режат на ситно, всичко се смесва с готовия боб и се подправя според вкуса ви.
Свинската пържола е за гарнитура ;) Ледена, Троянска сливова е чудесно предложение за подобен вид салата!
No comments:
Post a Comment