Thursday, July 25, 2013

Смокини и вино


 

От Далечния изток до Африка и Средиземноморието, смокинята е важна храна и свещено дърво на много древни народи (Индия, Китай и Япония). Именно под него монахът Гаутама получил божествена светлина и по този начин станал Буда.Мюсюлманите наричат ​​смокинята "Дървото на Рая" и го почитат, защото Мохамед се е заклел в него. Открита е  сцена на стената на една египетска гробница датирана около 1900-1700 г. пр. Хр., която показва, че плодът е бил важен за древните египтяни.  Гърците и римляните, считат, че смокинатя е подарък за хората от Бога на виното и селското стопанство- Дионис и е символ на плодородието. Смокинята също взема участие в основаването на Рим. Според легендата Рим е построен на мястото, където една смокиня „хваща” Ромул и Рем, тъй като те се носели по течението на река Тибър в една кошница. Древните твърдят, че ако  един луд бик се върже за смокиня, то той бързо ще се преобрази в опитомен и кротък. Освен това се твърди, че смокиново дърво никога не е било наранявано от мълния, както и дафиновото такова. Любопитно, нали!?

Смокинатя е благороден плод, достоен за  графата, създадена от мен, „Божествени храни” и заради своите хранителни свойства, като съдържа витамини, фибри, минерали и антиоксиданти.

 
Изследвания показват, че хлорогенната киселина в тези плодове спомага за по-ниските нива на кръвната захар и контролира нивото на кръвната захар при тип-II захарен диабет .

Пресни, както и сушени, смокините съдържат добри нива на витамини от групата В, като ниацин, пиридоксин, фолати, и пантотенова киселина. Тези витамини действат като ко-фактори за метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините.

Сушени смокини са отличен източник на минерали като калций , мед, калий, манган, желязо, селен и цинк. 100 г сушени смокини съдържат 640 мг калий, 162 мг калций, 2.03 мг желязо и 232 мг калий.

Смокините са идеални за апетайзър през хладните летни нощи, когато и чаша червено вино би била посрещната радушно, особено ако сред смокинте нарежете синьо сирене, поръстите ги с карамелизиран бекон и смокиново желе.

2 comments:

  1. И в нашия дом смокинята е на почит!Обичаме я ъв всичите и превъплащения и състояния:сухи,сладко,пресни и сочни..........Светле,благодаря за прекрасната статия!

    ReplyDelete
  2. Миленче, аз също обожавам смокини! Израсла съм със смокиня в двора, постоянно я наобикалях лятото:))))

    ReplyDelete