Saturday, July 20, 2013

Пуешка супа за стомаха / Turkey soup with Basil and Mint


 

Тази сутрин съпругът ми се оплака от стомашни болки, отпадналост, гадене, липса на апетит, остана си у дома вместо да отиде на работа, температурата на тялото му бе нормална, бяхме яли все едно и също, но аз нямах оплаквания. Най-вероятно бе лепнал норовирус от болницата, където работи. Изглеждаше много зле а в подобни случаи, „семейният кодекс задължава” да се предприемат незабавни мерки за повдигане на тонуса и за лекуване на душата, а от там и на тялото. Обичайната закуска, която майка прилагаше в подобни случаи беше препечена филийка хляб и чай лайка, но цял ден да се кара на препечени филийка-един голям човек не би бил особено въодушевен и реших да действам. Пилешка супа за душата в този случай би била слаб лек, затова прибегнах до знахарските си познания и реших да бъде Пуешка супа за стомаха. За предимствата на избраните от мен продукти и билки ще научите, ако прочетете редовете по-долу.

А, сега рецептата:
·      4 пуешки шийки
 
·      2 пуешки крила
 
·      1 глава лук
 
·      1 морков
 
·      1 стрък целина
 
·      1 картоф
 
·      1 ч.л. суха чубрица
 
·      Сол на вкус
 
·      5-6 стръка пресен джоджен, листа
 
·      5-6 стръка пресен босилек, листа

Месото се вари в тенджера под налягане 35 минути със сол, лук и чубрица.  Изважда се и се обезкостява.  Зеленчуците се режат на кубчета и се сваряват в бульона, когато омекнат месото се връща към бульона, супата се дърпа от котлона и се овкусява с пресните билки, които всъщност само се запарват в горещата супа. Супата трябва да се приема топла, но не и гореща. Препечени филийки хляб с чесново-млечна апетитка като допълнителен натурален "антибиотик" са за препоръчване за любители на чесъна разбира се, а съпругът ми го обoжава и никога не  е имал стомашни проблеми от него. Е, това е. Днес момчето ми е на крака, и нали е уикенд-доволна съм, че предприетите мерки в нашия случай бяха уместни!

 

 

Пуешко месо

 
Пуешкото съдържа аминокиселината L-триптофан, която отговаря за доброто настроени понеже подпомага производството на серотонин в организма. Серотонинът от своя страна ни успокоява и благоприятства за здравия сън. Голямото количество витамини от групата В и витамин РР са едно от най-главните достойнства на пуешкото.

Антиоксидантът селен, а също така и желязото, магнезият, фосфорът и калият правят пуйката желан гост на трапезата на хора, които искат да се хранят здравословно.
Липсата на холестерол прави пуешкото част от меню, което спомага за профилактиката на атеросклерозата. Както, може би забелязахте не ползвах растително олио за супата, тъй като в крилата от пуйка има достатъчно мазнина.

 

Босилек

Босилекът има тропически произход и е изключително топлолюбив. Естествено разпространен е в тропиците на Азия и Африка, но много успешно се култивира у нас и на много други места по света.

Легенда в Индия разказва как тази билка е пазител на семейния дух, поради което е изключително почитана.
 

Друга легенда разказва за Св. Елена и босилека. Според тази легенда, Св. Елена пристига в Йерусалим, за да търси Христовия кръст. Тя го е търсила дълго, но един ден силен аромат я отвел на правилното място. Там под мястото, където растял босилекът, тя открила кръста.

Листата, семената, цветовете, корените и етеричните масла на тропическата подправка имат лечебно действие и са широкоизползвани в медицината и фармацията. Етеричните масла и вещества, които съдържа босилекът, като цитрал, цитронелола, евгенол, лимоново масло, линалоол, имат антибактериално и противогъбично действие и помагат срещу стафилококи, салмонела, ешерихия коли и кандида.

Ocimum basilicum е богат на флавоноиди и полифеноли, които имат изключително благотворно действие върху организма. Съдържанието на витамин А прави босилека много използван за подобряване на зрението, а витамин К, който се съдържа в босилека, е важен за укрепване на костите. В това растение се съдържат и много минерали като мед, магнезий, калий и манган. Босилекът е богат и на желязо. На 100 грама пресни листа се падат по 3,17 мг желязо.

Чаят от ароматната билка е много полезен за консумиране след хранене. Той успокоява стомаха и помага при язва, диария, инфекции на пикочните пътища и анорексия. Приготвя се като в 250 мл. вряща вода се прибавят 1-2 супени лъжици листа от босилек.

Джоджен (лютива мента)

Лютивата мента (джоджен) е прочута с антимикотичното си действие. Установено е, че етеричното масло от джоджен има противогъбично действие, също така има успокояващ ефект и се използва при безсъние. Лютивата мента има отлична антиоксидантна активност – тя отлага окислението на мазнини и намалява образуването на вредни вещества.

 
Има противовъзпалително, противоспастично, болкоуспокояващо действие. Листата, етеричното масло и ментолът стимулират апетита като възбуждат секреторната функция на стомаха и червата. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Използва се при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущение в храносмилането, при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците.

 

No comments:

Post a Comment