Кейседията се прави от тортиена
питка, която може да бъде от пълнозърнесто, пшеничено или царевично брашно и е
пълна със сирена, зеленчуци и някакъв вид месо, включително и риба или скариди.
Кейседията се прави на гореща плоча или решетъчен грил и плънката е въпрос на
вкус, но е хубаво да се зачете южняшката ѝ автентичност.
Рибата (salmon and red snapper) се маринова с лимонов сок,
сол, кимион, пушен червен пипер, млян кориандър, черен пипер, чесън, сух риган,
сух босилек, 1-2 с.л. растително олио и се изпича на грил предваритело, след
което се накъсва на парчета и се ползва за плънка.
Настъргват се сирена,като Чедар,
Монтерей Джак, Хаварти, но и нашенският Балкански Кашкавал става чудесен
заместител на посочените.
Пресни зеленчуци (домати, зелен
лук и червена пиперка, мож еи варена царевица), накълцани и подправени с пресни
листа силантро и чили, сол се слагат в плънката. Всичко това се нарежда в
тортията и се запича на грил до разтопяване на сирената. Сервират се горещи.
Говеждата кайма се задушава със
ситно нарязани лук и чесън, подправя се с кимион, червен пипер и силантро,соли
черен или чили пипер на вкус отцежда се от мазнината и също може да се ползва
за плънка. Синьото сирене и говеждото месо са класическа комбинация, затова
добавих към Кашкавала и малко синьо сирене за аромат и пикантност. Дипове като
гуакамоле и обикновена заквасена сметана са също в отлична съвместимост с тези
вкусни и гриловани, пълнени тортии наречени кейседияс.
No comments:
Post a Comment