· ½ кг
смилянски фасул
· 4-5
големи глави кромид лук
· 2 бр
дафинов лист
· 4-5
зърна бахар, счукани на дребно
· 7-8
зърна черен пипер, счукани на дребно
· 2 с.л.
брашно
· 50 мл
олио
· 2 с.л.
червен пипер
· 1 с.л. няколко
стръка сух червен риган
· щипка-две
кимион
· сол на
вкус
Бобът се вари в много вода (без
сол!, за да уври по-бързо, като изхвърлянето на първата му вода е желателно, за
да се предотврати образуването на газове в червата, тъй като в тази рецепта
няма джоджен, който помага в подобни случаи) с една глава лук, дафиновите
листи, бахар, черен пипер до пълно омекване, но не и разкашкване.
Лукът се реже на шайби и се
запържва в олиото до златисто, добавят се червения пипер и брашното, разбърква
се надве-натри и се залива с 400 мл от отварата на боба, както и
прецедения боб. Осолява се на вкус, подправя се с останалите подправки и се
изсипва в дълбок глинен гювеч. Хубаво е сосът да е на нивото на боба. Пече се в
умерена фурна (около 25 минути *до сгъстяване на соса и карамелизиране на лука, чийто аромат и сладост
само допринасят за вкуса на така приготвеното печиво.
Забележка*-на снимката бобът е
препечен и това се случи само защото слязох да купя хляб, а по пътя срещнах
комшийка, и се разприказвахме, така е в България J)))))))) да си имате едно на умJ)))). Въпреки това пак беше вкусно!:)
На мен всичките ще ми харесат, но някак бобът не ми върви за горещото време. Ще почакам да захлади и ще пробвам, затова сега записвам. Благодаря, Светле!
ReplyDeleteЗдравей, Мъх! Радвам се да те видя!:)Позахладняло беше тази седмица в България и с много валежи, чух че някъде са си палели и печка:) (Троянски Балкан)
ReplyDelete