Saturday, July 6, 2013

Боб по манастирски в гювеч (Плевен)


 

 
Рецептата ми бе дадена от един поп, докато бяхме това лято в България. Отчето се оказа голям кулинар и с радост сподели някои от своите кулинарни хитринки, които нямаше как да не пробвам веднага, още повече,че едър и шарен фасул намерихме в Юндола, а в долапа на старата къще се криеше автентичен, пръстен гювеч, готвил не една вкусна гозба. Технологията подобрих, тъй като професионалното у мен се обади. Любопитното е,че тази година опитах няколко разностранни рецепти с фасул и всички до една ми харесаха много- Боб в гърне на жар (от Габровския Балкан), Боб с коприва и девисил (Стругът-община Троян), Боб по манастрирски (Плевен).

 

·      ½ кг смилянски фасул

·      4-5 големи глави кромид лук

·      2 бр дафинов лист

·      4-5 зърна бахар, счукани на дребно

·      7-8 зърна черен пипер, счукани на дребно

·      2 с.л. брашно

·      50 мл олио

·      2 с.л. червен пипер

·      1 с.л. няколко стръка сух червен риган

·      щипка-две кимион

·      сол на вкус

Бобът се вари в много вода (без сол!, за да уври по-бързо, като изхвърлянето на първата му вода е желателно, за да се предотврати образуването на газове в червата, тъй като в тази рецепта няма джоджен, който помага в подобни случаи) с една глава лук, дафиновите листи, бахар, черен пипер до пълно омекване, но не и разкашкване.

Лукът се реже на шайби и се запържва в олиото до златисто, добавят се червения пипер и брашното, разбърква се надве-натри и се залива с 400 мл от отварата на боба, както и прецедения боб. Осолява се на вкус, подправя се с останалите подправки и се изсипва в дълбок глинен гювеч. Хубаво е сосът да е на нивото на боба. Пече се в умерена фурна (около 25 минути *до сгъстяване на соса  и карамелизиране на лука, чийто аромат и сладост само допринасят за вкуса на така приготвеното печиво.

Забележка*-на снимката бобът е препечен и това се случи само защото слязох да купя хляб, а по пътя срещнах комшийка, и се разприказвахме, така е в България J)))))))) да си имате едно на умJ)))). Въпреки това пак беше вкусно!:)

2 comments:

  1. На мен всичките ще ми харесат, но някак бобът не ми върви за горещото време. Ще почакам да захлади и ще пробвам, затова сега записвам. Благодаря, Светле!

    ReplyDelete
  2. Здравей, Мъх! Радвам се да те видя!:)Позахладняло беше тази седмица в България и с много валежи, чух че някъде са си палели и печка:) (Троянски Балкан)

    ReplyDelete