Saturday, July 13, 2013

Сиропирани конуси с крем-Гърция





„Когато човек има желание, начин винаги се намира.” Съдържанието на това мото се потвърди отново тази седмица, тъй като за първи път правих тези вкусни, сиропирани конусчета с крем, гръцки сладкишчета, които много ми харесаха още преди година-две, когато ги опитах. Все им забравям името и сега не го знам, но вкусът им го докарах. Това лято научих и тайната на крема и сиропа им-прави се без варене от сух микс, който се разбива с мляко. Тези ги направих с крем без варене на д-р Йоткер-Ванилия, но предпочитам същия на О-Jello. Тестото е бутер, готови кори се намират. Всъщност тези сладкиши са много лесни за изпълнение. Кората на тестото се маже с белтък и се нарязва на ленти с дебелина 2 см. Фунийките –формички по които ще се увива тестото могат да бъдат изработени предварително и от фолио, лошото е че домакинското е прекалено тънко и фунийките стават за еднократна употреба. Пекат се до почервеняване в предварително загрята фурна до 180⁰С. Оставят се да изстинат, след което фолиото се отстранява.



 
Получиха ми се 20 бр фунийки от едната кора и кремът, който беше разтворен в 500мл мляко стигна идеално за тази бройка. За топинг могат да се ползат млени орехи, печени бадеми, кокосови стърготини. Сиропът (125 мл вода/125 гр захар за това количество)се прави с карамфилови зърна, ром, лимон (сок и кора), портокалова кора, портокалова вода, съотношението на които си позволявам да запазя в тайна J iПълни с крем и сиропирани, конусите се оставят да престоят поне една нощ, за да омекнат. Да Ви е сладко!
 
 
 

2 comments:

  1. Фунийките могат да се направят от капачки за буркани. Лесно и трайно:))

    ReplyDelete
  2. Здравей, Инфинити! Добре дошла!Чудесна идея! Помня,че майка имаше набор от фунийки от алуминиеви капачки за кисело мляко, но от онези, едновремешни стъклени бурканчета:) Капачките за буркани са нещо различно, но за съжаление тук, Канада съм виждала по магазините само твърди капачки на винт или ринг с винт. Идеята обаче, остава чудесна! Благодаря!

    ReplyDelete