Wednesday, May 30, 2012

Чили кон карне


Всяка българска домакиня знае, че в къщата на съседката бобът се готви "иначе" и има различен вкус и консистенция. Същото е и с чили кон карне- боб, месо и чили-всяка домакиня има свой начин.

Ето и днешния вариант, който ви предлагам и който пасва идеално на студеното време в България и северна Америка за момента, особено в комбинация с червено вино:

400 гр кайма (смес-свинско и говеждо)
1 консерва черни бобови зърна
1 консерва царевица
1 купа домати (консерва)
1 глава лук
3 скилидки чесън
3-4 с.л. доматено пюре
3 с.л. сладък червен пипер
лют червен пипер на вкус (може да се замести с Табаско, Шрирача, Чипотле, пресни халапеньос, маринаовани люти чушлета)
30 мл червено вино
кимион на вкус (обикновено слагам 1 ч.л.)
щипка кориандър
1 връзка свежо силантро
30 мл олио
1 ч.ч. вода
сол

Чедар или кашкавал за гарниране
Сервирайте с царевичен чипс

начин на приготвяне:

 В дълбока тенджера запържете в олиото лука, чесъна и каймата, добавете червения пипер, подправките (без силантрото). Изсипете останалите продукти и оставете да къкри на слаб огън около 40 минути или до желаната гъстота. Разбърквайте от време на време, особено, когато започне да се сгъстява. Добавете силантрото накрая, преди да дръпнете от огъня.





Омар с Пармежан и магданоз




2 порции

2 замразени опашки от омари (300-350 гр всяка)
30 гр краве масло
40 мл бяло, полусухо вино
2-3 скилидки чесън
щипка морска сол

продукти за бешамеловия сос

30 гр краве масло
2-3 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. млян Пармежан
½ връзка магданоз, нарязан на ситно
черен пипер и сол на вкус

Опашките се размразяват и срязват по дължината на хитиновата обвивка, месото се вади и задушава под похлупак заедно с хитиновата обвивка с масло, вино и чесън. Суровото месо на омара има леко прозрачен вид, готово е, когато побелее и стане непрозрачно. Запазете бульонът настарни.

Запържете до златисто брашното в краве масло. Добавете млякото и бульона. Бъркайте докато сосът се сгъсти. Дръпнете от огъня и овкусете с Пармежан, магданоз соли черен пипер.

Декорацията е по ваш избор! Сигурна съм, че крайният резултат ще е по-добър от мояJ Ние просто бяхме гладни и не отделих достатчъно внимание на снимки и презентацияJ

Monday, May 28, 2012

Миди с бейби царевица, грах и гъби


Този аламинут е лесно изпълним, ако ви се намират замразени миди или бурканче с миди в мазата/килера, две консерви от бейби царевица и от грах, някакви гъби, може и само една. Разбира се, добре е да имате освен основните съставки на този апетайзър и ледено бяло вино, НО и хубава компания, за да споделите удоволствието от този бърза и успешна кулинарна хрумка. Каквото и да намерите в хладилника и мазата, не се тревожете-импровизирайте! Важно е едно-компанията да бъде на ниво!
Ако ви попитат как вие хрумнал този шедьовър-кажете,че сте фен на креолската кухня и от там е дошло вдъхновението ви!? Разбира се, хубаво би било да прочетете малко и за креолите преди това, ако не искате да ви хванат в крачка;)


Ето как импровизирах аз:

30 гр краве масло (може и зехтин, слънчогледово олио, олио от гроздови семки и т.н.)
2-3 скилидки чесън (може и шалотс, зелен лук)
180 гр замразени миди без черупката (може и от бурканче-миди в собствен сос, което е правила майка ви или баба ви)
10-ина царевички от консерва (може и повечко или царевични зрънца от консерва)
1 шепа зелени грахчета (замразени или от консерва)
1 гъба (може и две, но аз имах само една;)))
1 ч.л. червен пипер
щипка сух джоджен
щипка сух
чили на вкус
черен пипер, сол
пресен риган, зелен лук за декорация и лаймс (може всякаква подправка за риба и лимон)

Метнете всичко в тефлонов тиган или уок, горе-долу според реда в който са описани съставките, пораздрусайте го няколко пъти, подхвърлете всичко във въздуха и гледайте да съумеете да го “оберете” докато пада отново с тигана, за да блеснете и като умел жонгльор.



Е, това е! Това мезе за бяло вино става по-бързо отколкото ми костваше да напиша начина за приготвянето му. Успех с компанията;)!
P.S. ако решите да импровизирате точно по този начин, уверете се ,че момичето няма алергия към морската храна и в частност черупкови или черупчести мекотели !;) Наздраве!

Saturday, May 26, 2012

Топло-пушена сьомга върху кедрова планка с глазура от кленов сироп и гриловани ягоди

 

Традиционна за Британска Колумбия техника на приготвяне на сьомгата е бавното и печене/опушване върху мокро, кедрово дърво. В съчетание с други традиции, като готвенето с кленов сироп и печенето на плодове като гарнитура на различни видове меса обуславят уникалното меню на луксозните ресторанти по западния браг на Канада и в частност-Ванкувър.

Ако решите да приготвите сьомгата по този начин, трябват ви главно готварска кедрова планка, неинпрегнирана със смоли, масла и химикали; сьомга и кленов сироп.
Планката се накисва във вода за около 4 часа. Слага се на барбекюто, което е на средна температура. Върху нея се поставят овкусените филетата сьомга. Добре е те да бъдат обезкостени, но с кожа.
Парчетата се осоляват и намазват със зехтин. Можете да ползвате черен пипер и кориандър, лаймс, лук или чесън за да овкусите рибата.


Редуцирайте наполовина около 60 мл кедров сироп. Оставете го да къкри на слаб огън докато намали обема си, т.е. водното съдържание се изпари и се карамелизира слабо. Рибата се пече и опушва около 30 минути, след което се намазва с кленов сироп. Можете да карамелизирате допълнително филетата, ако ги свалите от планката и директно поставите върху горещата скара за минута-две, за да придобият красиви резки.
Измийте ягодите, разрежете ги наполовина и ги полейте с малко количество зехтин.
Сложете ги върху скарата за около 2 минути, след което също ги глазирайте в редуцирания кленов сироп.


Картофеното пюре от снимката е подправено с индийско орехче, краве масло и течнa, готварска сметана. Сервирайте с полу-сухо бяло вино.





Wednesday, May 23, 2012

Лимонов крем с узо / Lemon –Ouzo pudding


Отдавна се каня да направя гръцкия десерт екмек, който се прави с лимов крем, узо сметана и блат (може да бъде кадаиф, домашна юфка, сухар, бишкоти, бисквити) и карамелов крокан, но все не ми остава време. Набързо спретнах само кремчето, което много ми харесва и напомня за Гърция.

продукти:
1 л. прясно, пастьоризирано мляко
1 ч.ч. захар
5 жълтъка
5-6 с.л. пшеничено нишесте
кората на 1 лимон
сокът на половин лимон
ванилия
2 с.л. узо
60 гр краве масло

900 мл от млякото се сваряват до кипване и се съдът се дърпа от огъня.
В отделна купа се разбиват жълтъците захарта, нишестето и останалите 100 мл от млякото. Сместа се налива на тънка струя към горещото мляко, докато се бърка с дървена лъжица или телена бъркалка, след което се връща на слаб огън и се разбърква докато кремът се сгъсти.
Добавят се, маслото, лимоновия сок, настърганата кора от лимона, ванилията и узото.
Ако желаете да направите крема пухкав и ефирен, можете да добавите и разбитите, с малко захар, на сняг белтъци.

Saturday, May 19, 2012

Коблер с ревен и мед / Rhubarb and honey cobbler


Ревенът произхожда от средна Азия и е добил популярност в Китай и Канада като пролетен зеленчук богат на витамин С. Принадлежи към семейство лападови.
Многогодишно тревисто растение с късо многоглавесто коренище, дълги стебла и широки листа. Листата не се ползват в готварството, тъй като съдържат токсини. От стеблата на това растение се приготвят предимно десерти, поради силно израсения му кисел вкус. В Канада популярен е паят с рубарб (ревен), но също може да се срещнат коблери, щрудели, кейкове и кисели, желета и напитки.
Корените, се използват при хроничен запек предимно като слабително средство поради съдържанието на антрахинони. Билката е богата на дъбилни вещества.
В малки дози ревенът подобрява храносмилането, като увеличава стомашната секреция и тонизира мускулатурата на храносмилателните органи. В пo-големи дози действува слабително или очистително.

Ревенът съдържа оксалатна киселина, заради което създава трудно разтворим калциев оксалат, който може да се натрупа като камъни в бъбреците. Затова, не трябва да се консумира прекалено често и в големи количества. Хората страдащи от артрит, камъни в бъбреците и хора с гастритни заболявания (стимулира отделяне на стомашен и жлъчен сок) трябва да избягват консумацията на ревен. Да не се бърка със swiss chard- друг, много хубав и полезен, листен зеленчук, вижте сармички с швейцарски чард.
Този уикенд реших да се захвана за този ревен и да следвам местните традиции, тъй като мъжът ми донесе пълна чанта, дадена му като подарък от колежка.
Рецептатa взех от канадското списание за домакинство и кулинария Canadian Living.


Коблер с ревен и мед

8 чаши нарязан пресен ревен или замразен ревен
1/3 ч.ч. (75 мл) див, цветен мед
¼ ч.ч. (60 мл) бяло, пшеничено брашно
¼ ч.ч. (60 мл) кристална захар
1 с.л. (15 мл)портокалов сок

топинг-тесто:

1 ½ ч.ч. брашно (375мл) бяло пшеничено брашно
2 с.л. кристална захар
1 ч.л. бакпулвер
щипка сода за хляб (сода бикарбонат)
1 щипка сол
¼ ч.ч. (60 мл) безсолно краве масло нарязано на кубчета
2/3 ч.ч. (150 мл) батърмилк, заместете с рядко кисело мляко

захарно-портокалова заливка:

 3 с.л. портокалов сок
1 с.л. кора на портокал
1 с.л. разтопено масло


В купа за разбиване смесете ревена, меда, брашното, захарта и портокаловия сок, изсипете в 2 литрова тавичка, предварително намазана с мазнина. Оставете настрани.
Топинг-тесто
 В друга купа разбъркайте заедно брашното, захарта, содата и бакпулвера, солта. Разбийте с вилица маслото към сместа, докато не се образуват трохи. Добавете киселото мляко и омесете на шупливо тесто. Върху набрашнена повърхност съберете тестото на топка и го разточете на около 20 см. Разрежете на 9-12 парчета. Подредете ги върху микса с ревен.

Намажете тестото с микс от продуктите за захарно-портокаловата заливка.
Изпечете при 190°С около 50-55 мин. Ако тестото се пече по-бързо, покрийте с алуминиево фолио, без да запечатвате тавичката.



Забележка: към сместа от ревен добавих щипка кардамом, а вместо портокаловия сок от рецептата използвах ягодов ликьор. Към бисквитеното тесто добавих 3 с.л. кокосови стърготини и щипка канела. Ревенът е за онези от вас, които обичат сладко-кисели десерти, аз лично го намирам прекалено кисел, макар и да добавих и"от себе си"-както се казва захар и мед към рецептата.

Friday, May 18, 2012

Две идеи с ликьор от горски ягоди


Fragoli е плодов, италиански ликьор с диви, горски ягодки. Освен като вкусен аператив може да послужи и за направата на десерти, например- ягодово тирамису или айс ликьор.


Thursday, May 17, 2012

Омар на грил / Салата с омар и картофи


Един от любимите ми морски деликатеси е омарът. Ако решите да сготвите от омар, но той е все още жив, ето няколко съвета ТУК. В друг случай, по магазините се намират замразени опашки от омар, които лесно и бързо могат да бъдат приготвени на грил или салата.

Потърсих една сполучлива салата, която качих преди време в блога си, но се оказа, че съм я написала на английски, за ваше улеснение ето я отново, само че този път преведена:

4 порции

3 големи опашки от омар
2 големи картофа или около 300 грама малки разноцветни, салатни картофчета (Golden nuggets)
4-5 стръка зелен лук
½ чаша консервирани грахчета
½ чаша косервирана, варена царевица
2 с.л. майонеза
лимонов сок на вкус
сол и черен пипер
пресен копър
зехтин

за омара
бучка краве масло
сол и черен пипер
2-3 скилидки пресован чесън
1 кафена лъжичка червен пипер


Нарежете картофите на хапки и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги. Смесете ги с царевичните и граховите зърна, овкусете с майонеза и подправки.

Размразете опашките и ги срежете по дължина. Разтопете кравето масло, объркайте го с чесъна и подправките, намажете опашките и изпечете на грил до почервеняване, приблизително 4-5 минути. Извадете месото и го нарежете или накъсайте на хапки.



Смесете всичко и гарнирайте със зелен лук и пресен копър.
Поднесете с ледено бяло шардоне.

Wednesday, May 16, 2012

Кесадия с пиле и чушка (Кейседия)


Кесадията (quesadilla)е друг вид сандвич с пълнеж, разпространил се от Мексико към Северна Америка. Наименованието и произхожда от испанската дума за сирене-queso. Самият сандвич представлява тортия (плоска питка, а не испанския вариант) пълна със сирена, прегъната на две, като полусфера, след което запечена на грил или плоча, докато отвън стане хрупкава, а сирената се разтопят. Вариантите за пълнежа отново за по избор.

На снимката кесадия с Чедар и Хаварти, пилешки гърди на грил (задължително е да са предварително готови), чушка, зелен лук и силантро. Гуакамоле за дип.

Мексиканска тортия

Tuesday, May 15, 2012

Тортия с яйца, сирене и авокадо



Тортията, популярна в Южна и Северна Америка е вид мек, плосък хляб, направен от пшеничено или царевично брашно, който може да съдържа спанак, домати и подправки, подходящ за увиване на меса, сосове и зеленчуци, познати като sandwich wraps.
Пълнежът може да е съобразен изцяло с вашия вкус. Тези сандвичи са идеални за партита, бърз обяд или закуска, излет. Препратка към Сalifornia wrap

На снимката спаначен sandwich wrap с бъркани яйца, авокадо, сирене, маруля, доматки, майонеза, силантро, чушка и краствички.


Friday, May 11, 2012

Задушени зеленчуци с джинджифил и сусамово олио


1 купа зеленчуци по ваш избор, на хапки
(лук, тиквичка, целина, морков, чушка, броколи)
20 гр краве масло
1 ч. л. сусамово олио
1 скилидка чесън
5-6 резенчета пресен джиджифил
сол и черен пипер на вкус
семенца сусам

Измийте и нарежете зеленчуците (обелете джинджифила) и ги задушете в олиото и маслото под капак до полуомекване в тефлонов тиган за 4-5 минути. От време на време ги раздрусвайте или разбърквайте. Колкото за кратко обработвате зеленчуците термично, толкова повече полезни витамини и минерали ще се съхранят в тях. Можете да запечете в сух тиган сусамовите семенца, за да подсилите аромата им.

Tuesday, May 8, 2012

Пармежанови пилешки флейки с прасковено сладко и черен пипер / Parmesan chicken and peach jam


Тези флейки станаха част от любимите ми рецепти още първия път, когато ги опитах! В комбинация с прасковено сладко и в компанията на газирано розе, просто са незабравим апетайзър, особено в дамска компания.

За да ги направите не се изисква кой знае какво време или умения,  следвайте рецептата и технологията.

2 порции

2 бр. Пилешки гърди, без кожа и без кост
3 с.л. смлян Пармежан
3 с.л. брашно
сол и черен пипер
1 белтък, разбит с вилица
олио за пържене

Купичка сладко от праскови (За късмет, намерих френско сладко, което бе посладено не със захар, а с концентриран гроздов сок)



Технология:

Нарежете пилешките гърди  напречно на мускулното влакно на флейки, 5-6 броя от всяко парче месо. Овкусете със сол и черен пипер.
Смесете брашното и Пармежана и оваляйте добре всяко парче месо, след което потопете в разбития белтък (не на сняг) и отново оваляйте в сместа от брашното и Пармежана. Изпържете до златисто. Извадете изпържените флейки и ги поставете върху попивателна готварска хартия. Сервирайте ги горещи с дип от прасковено сладко.


Бухтички за закуска


Тези бухти стават много бързо и са подходящи както за сладък, така и за солен пълнеж. Дозата е малка, съобразена за двама души. Излизат около 15 бухтички, но броят им зависи и от диаметъра на чашката с която ще ги режете.

1 голямо яйце
1 с.л. кисело мляко
1 к.л. сода бикарбонат
3-4 капки лимонов сок
1 ч.л. захар
щипка сол
1/3 ч.ч. вода
1 ч.ч. бяло, пшеничено брашно или колкото поеме и при разточването
олио за пържене

В дълбока купа за разбиване чукнете яйцето, добавете смесеното кисело мляко със содата и лимоновия сок, захарта, солта и водата, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете брашното и омесете на меко тесто, което да се разточва лесно върху набрашнена повърхност. Разточете кора с дебелина около 7 мм. Изрежете бухтичките с чашка. NB! Набрашнете ръба на чашката, за да не залепва тесто по нея. От остатъка на тестото направете нова топка и я разточете, за да нарежете още бухти. Ако желаете можете да изпържите парченцата и така или просто да нарежете тестото с нож на ромбоиди. Изпържете в дълбока маслена баня, когато бухтичките са готови от едната страна, обърнете ги с щипка или вилица, за да се изпържат и от другата. Това тесто бързо се издува в горещото олио, а във вътрешността си, бухтите остават кухи. Пълнежът е по избор J




Monday, May 7, 2012

Макарони в чинията ми


Обичам всякакъв сорт макарони, дали с доматен или сметанов сос, дали с краве масло и сирене или пресни зеленчуци и дресинг, дали на салата, тези творения от тесто винаги ми създават добро настроение. Споделям го с вас:
черни лингуини с чоризо, шунка, зеленчуци и крутони

юфка с аспарагус, цвекло, кралски скариди и чоризо, крема-сирене и грах

спагети с пармежан, кралски скариди и миди Сен-Жак на грил

спагети с Хой-Син сос, гъби шийтаке, бобови кълнове и зеленчуци

фарфале с жълти чушки, лук и яйца, пoлети с "Шрирача" сос

спагети с маринара от пресни домати, маслини и няколко вида сирена

пене с пътпъдъчи яйца, сметанов сос и 4 сирена

Да Ви е сладко! Наздраве!

Пържени калмари


400 гр. почистени и замразени калмари или скуид
брашно
олио за пържене
подправки:
к.л. чесън на прах
к.л. лук на прах
млян черен пипер
едра сол (морска или хималайска)
ч.л. червен пипер
риган
сока на ½ лимон
лимон или балсамик оцет за овкусяване след пърженето (опция)

Калмарите се нарязват на колелца и се овкусяват с подправките. Овалват се много добре в брашно. Пържат се до златисто в дълбок съд с много олио или фритюрник. Важно е да се знае,че колкото повече се пържат, толкова пожилави стават, затова не прекалявайте с препържването им. 

Калмарите имат високо съдържание на холестерол, затова е добре да се избягват от хора със сърдечни проблеми. 

Телешко варено с булгур / Beef and Barley soup


600 гр телешки джолан
1 ч.ч. булгур
1 морков
1 глава лук
праз лук
1 стрък целина
3-4 скилидки чесън
гъби (опция)
щипка-две джоджен
щипка-две чубрица
с.л. червен пипер
чили (опция)
2 дафинови листа
млян черен пипер и сол
1 голям картоф (опция)


Телешкото месо се сварява със сол и вода в тенджера под налягане за около 40 минути,
Изважда се и се обезкостява, след което месото се връща към бульона и се добавят останалите продукти.
Зеленчуците се измиват и нарязват на едро, слагат се при месото, също и измития булгур. Тенджерата под налягане се затваря отново и всичко се вари още десетина минути.
Разбира се, това ястие може да се сготви и в крок пот на бавен огън. Сложете всички продукти наведнъж и оставете бавната теджера да свърши своята работаJ

Tuesday, May 1, 2012

Плодът на Инките



Златният плод на Инките е познат още от древни времена и е търсено лакомство от любителите на плодове. Заради своята красива обвивка, която наподобява китайски фенер се ползва за декорация на блюда и коктейли. Родина му е Южна Америка, като се среща на висока надморска височина. Други имена: Physalis peruviana, cape gooseberry (South Africa), Inca berry, Aztec berry, golden berry, giant ground cherry, Peruvian groundcherry, Peruvian cherry. Вкусът на този плод се доближава до този на жълт, сладък домат със земен, гъбен привкус. Плодът е богат на фибри, витамин С и витамин А. Препоръчвам този плод за шоколадово фондю.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...