В пъбовете и ресторантите на Западния бряг (Америка) този деликатес (скалопини с бекон) е много популярен. Под общото наименование скалопини обаче може да се разбира също така всяка цилиндрично, късo-отрязана форма месо, като например свински скалопини или телешки скалопини. Днес обаче ще отворя отново дума за морските скалопини или познатите в България миди Сен-Жак. Размерът на тези скалопини може да варира от сантиметър в диаметър до десетина-15 см в диаметър. По дребните се ползват за салати, супи, тартар, докато по-едрите се сервират като апетайзър или основно ястие.
В този блог ще намерите следните рецепти за миди Сен-Жак:
А днес ви предлагам скалопини с бекон на тиган:
2 порции
24 бр. скалопини, 3-4 см в диаметър
24 бр. ивици пушен, свински бекон
Всяка скалопина се увива в бекон, забожда се с клечка, за да не се развие. Пържи се в тефлонов тиган без мазнина. Мазнината от бекона e достатъчна сама по себе си, хапките са готови, когато придобият кафеникав загар. Сол и черен пипер се слагат по желание. Имайте предвид, че беконът обикновено е солен.
изглеждат невероятно!
ReplyDeleteБлагодаря, Даниела! Подходящо мезе са както за бяло вино, така и за бира. Наздраве!:)
ReplyDeleteТези миди ги видях напоследък на няколко пъти в различни изкушаващи комбинации, но засега неуспешно ги търся- и в Метро нямаше онзи ден.
ReplyDeleteТа само да повторя- изглеждат фантастично!!!
Мъхче, при нас ги продават в изобилие.Продават ги на килограм/паунд, почистени и замразени или живи в определени магазини. Имат влакнеста структура и сладникъв вкус. Колкото по-големи-толкова по-скъпи.Пожелавам ти да си намериш!
ReplyDelete