Monday, January 2, 2012

Персийски оризови бисквитки (безглутенови) / Persian rice cookies gluten free

Naan Berenji - Persian Rice Flour Cookies



Случайно попаднах на Този добре стопанисван блог, където  е пълно с персийски лакомства и хубави снимки и си набелязах купища рецепти и идеи за изпълнение. Направих по идея на Азита персийски, новогодишни бисквитки с оризово брашно (безглутенови) и излязоха много сполучливи.  Моите станаха по-тъмни, защото използвах оризово брашно от кафяв ориз, вместо бял и жълтъците ми бяха много наситено жълти. Вкусът на бисквитките е много нежен, благодарение на розовата вода (сложих малко повече от указана в рецептата) и кардамона. Ванилия не сложих, но ползвах няколко карамфилови зърна докато правих сиропа.



Превод на рецептата:


3 ч.ч. оризово брашно (бял ориз)
3 жълтъка
1 ч.ч. краве масло, стайна температура
1/2  ч.ч. растително олио
2  с.л. захар
1 с.л. кардамом
1/2 с.л. ванилия (опция)-не ползвах, но  сложих в сиропа карамфил

декорация:
макови семенца или натрошено писташио

сироп

1 ½ ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. вода
1 с.л. розова вода (аз сложих 3
с.л.)

Метод:

Сложете водата и захaрта в съд на котлона, за да направите сироп. Нека течността се редуцира до 1 чaena чаша. Дръпнете от котлона  и добавете розовата вода. Оставете настрани, за  да се охлади.

Смесете оризовото брашно и кардамона.

Разбийте жълтъците с двете супени лъжици захар до пухкавост. Добавете кравето масло и олиото. Разбийте до еднородна смес.

Добавете брашното  и размесвайте. Постепенно добавете и сиропа.

Сложете тестото в купа и го покрийте с фолио. Оставете за няколко часа в хладилника. В рецептат пише за 6 часа, но аз нямах това търпение и след два часа вече оформях бисквитките с длани и ножче, съветът ми е да изчакате 6 часа:) иначе тестото е все още ронливо.

Загрейте фурната до 180°С, изпечете ги за около 10 минути.

Сервирайте с чай или кафе.


Тип: розовата вода става и за козметични цели. По принцип измиването с розова вода се прави при мазна кожа, но също така 1 с.л. розова вода с 2-3 капки зехтин вурху памуче е иделано средство за сваляне на грим.

I have accidentally stumbled upon well-managed blog filled with Persian recipes and mouth-watering pictures, so I decided to make (gluten-free) Persian Rice Cookies by  Azita's idea. And in the end they turned out to be very successful. My cookies look darker in color because I have used brown rice flour instead of white rice flour and intense yellow yolks. The taste of cookies is very delicate, because of the rose water and the cardamom. In addition, I decided to add a little more rose water than indicated in the recipe and I also didn’t use vanilla, but some cloves in my syrup. Thank you, Azita!


2 comments:

  1. Wow these look amazing and delicious! Lovely photos!

    ReplyDelete
  2. Thank you for sharing the recipe, Azita! I'm glad you like them:)

    ReplyDelete