Friday, May 23, 2014

Нигела


 
Nigella Sativa е растение, чиито семена са известни като лечебни още от дълбока дреност. Познати са у нас като семена от нигела или „черен кимион”. Олиото от Нигела (семена) или така нареченото черно олио е било открито в гробницата на Тутанкамон и се твърди,че сама Клеопатра се е възполвала от лечебните и козметичните му свойства. В арабските страни нигела е известна под наименованието Habbatul barakah, което означава благословенни семена, също така се вярва, че пророк Мохамед го е определил като: „лек за всички болести с изключение на смъртта”. Множеството лечебни свойства на това растение са доказани по биологичен път в съвременни лаборатории.
 

 





 
В кулинарията се ползват най-вече като добавка към печива и хлябове. Типичният аромат на истинския санджак хляб (ирански хляб печен върху фурна с горещи речни камъни) произлиза точно от тези малки, черни семенца.

 

Веднъж се опитах да направя този хляб у дома, но опитът бе неуспешен, тъй като фурната не можа да затопли камъчетата до необходимата температура :) от тогава ползам семената от нигела за баници, хлябове, салдки, соленки, палачинки, таратор.

 

 





 
 

2 comments:

  1. Zdravei Svetlana, mnogo mi haresva blogut ti. Az go sledia ot izvestno vreme , I go namiram mnogo dobre organiziran, informativen I mnogo interesen. Mnogo mi haresva I go sledia s goliam interes, produljavai dobrata rabota :)

    ReplyDelete
  2. Благодаря за позитивната оценка, Сура! Добре дошла! Поздрави! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...