Nigella Sativa е растение, чиито семена са известни като лечебни още от дълбока древност.
Познати са у нас като семена от нигела или „черен кимион”. Олиото от Нигела (семена)
или така нареченото черно олио е било
открито в гробницата на Тутанкамон и се твърди,че сама Клеопатра се е възполвала
от лечебните и козметичните му свойства. В арабските страни нигела е известна
под наименованието Habbatul barakah, което означава
благословенни семена, също така се вярва, че пророк Мохамед го е определил като:
„лек за всички болести с изключение на смъртта”. Множеството лечебни свойства
на това растение са доказани по биологичен път в съвременни лаборатории.
Вижте подробна информация (англ.): http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_industryhealthiermedica124.htmhttp://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_industryhealthiermedica124.htm
В кулинарията се ползват най-вече като добавка
към печива и хлябове. Типичният аромат на истинския санджак хляб
(ирански хляб печен върху фурна с горещи речни камъни) произлиза точно от тези
малки, черни семенца.
Веднъж се опитах да направя този хляб у дома, но
опитът бе неуспешен, тъй като фурната не можа да затопли камъчетата до
необходимата температура :) от тогава ползам семената от нигела за баници,
хлябове, салдки, соленки, палачинки, таратор.
Zdravei Svetlana, mnogo mi haresva blogut ti. Az go sledia ot izvestno vreme , I go namiram mnogo dobre organiziran, informativen I mnogo interesen. Mnogo mi haresva I go sledia s goliam interes, produljavai dobrata rabota :)
ReplyDeleteБлагодаря за позитивната оценка, Сура! Добре дошла! Поздрави! :)
ReplyDelete