Saturday, May 3, 2014

Супа с агнешки дреболии, картофи и спанак и Агнешки езици с подлучено масло / Lamb soups


 


 

В последно време все  сандвичи и супи правя у дома, та мога да наваксам с рецептите за супи, които са твърде малко в този блог - незнайно защо, като се има предвид колко много ги обичам !? J

 

·       1 л. агнешки бульон*

·       1 бр. агнешко сърце

·       1/2  агнешки черен дроб

·       1 бр. агнешки език**, в случая този от главичката

·       1 гл. лук

·       1 бр. морков

·       1 бр. корен пащърнак

·       Връзка спанак, добре почистен***

·       3-4 скилидки чесън

·       3-4 картофа, обелени и нарязани на кубчета

·       Сух риган, сух босилек, кориандър (този път умишлено пропуснах обичайните подправки за агнешко, които ползвам-девисил и джоджен, но ако желаете можете да ползвате и други подходящи, като тарос или розмарин)

·       2-3 с.л. брашно или царевично нишесте за кашичка с която се застройва супата

·       Сол и черен пипер

 

*Обикновено правя агнешки бульон от агнешка главичка или обрезки и кости. Винаги ползвам тенджера под налягане и максимум 45 минути варене. Не го „препенвам”, но ако желаете да сторите това, то нека месото поври и пяната отстрани на ръка, като евентуално времето за същинско варене под налягане бъде намалено с 5 до 10 минути. Около Въликден и Гергьовден се случва така,че агнешки бульон винаги се намира, къде за агнешка Курбан Чорба, къде за Дроб-Сарма. Тази година сварих бульон от агнешка главичка, сол, лук, черен пипер, бахар, дафинов лист и чесън. След като се уверих,че месото е увряло, извадих главичката да изстива и прецедих бульона. Върнах го обратно на котлона и в него сварих под налягане черния дроб и сърцето за още 20 минути. Месото от главичката и останалите деликатеси могат да се върнат към супата или да се хапнат.

 

**Агнешките езици сами по себе си са отличен избор за направата на бульон. За щастие тук се продават само агнешки езици и често готвя с тях. Това, на което исках да обърна внимание е, че преди варенето те трябва да се прободат (фаршироват). Това се прави, за да се избегне нежелана експлозия, макар и силно казано, и да ви опръска горещ бульон. Под кожата им се събира въздух при екстримното варене. Кожата на езиците винаги се бели и премахва, ако са сварени добре, разбирайте достатъчно, то кожата им е почти отделена от месото и се сваля много лесно. По принцип ги варя около 35-40 мин. под налягане, имам предпочитания към добре увряло месо.

 

***Листните зеленчуци се почистват най-добре, ако предварително се накиснат за известно време във вода, разбъркат един два пъти, след това измият под течаша вода.

 

Да се върна все пак на супата. Зеленчуците, почистени и нарязани на кубчета се сваряват в готовия бульон, месото също се нарязва и се добавя , когато зеленчуците са вече омекнали. Супата се овкусява и сгъстява, а спанакът се добавя съвсем накрая, колкото да се попари, когато супата вече е дръпната настрани от котлона.

 

Агнешки езици с подлучено масло
 

 

4-5 бр. агнешки езици, сварени и обелени

60 гр. краве масло

4-5 скилидки чесън

Връзка пресен магданоз, накълцан на ситно

Черен и/или червен пипер (опция)

 

 

Сварените агнешки езици** се нарязват на хапки, докато са все още горещи.

Маслото се сгорещява на котлона и в него се слагат пресованите чеснови скилидки, задържа се на котлона за 5-6 секунди и докато все още е вряло се поливат езиците, след което се поръсват с магданоз и сервират веднага.  Също така хапките месо могат да се раздрусат или разбъркат в чесновото масло за секунди, важното е всичко да се сервира горещо или да се добавят няколко щипки червен пипер. Наздраве!
Тази забравена снимка на агнешка супа с ю-чой, картофи и фиде и домашни хлебчета изнамерих в папката за супи, явно е ред да я поизтупам от праха и покажа в блога си. J
 


Пилешки сърца и воденички с чесново масло (направени по същия начин както езиците,  варенето им в тенджерата под налягане е около 25-30 минути. )

No comments:

Post a Comment