Monday, May 5, 2014

Говеждо със сини сливи и кускус / Sweet and Sour Beef Stew with Prunes and Couscous


 

 

Телешко рядко се намира по щандовете тук, но за сметка на това говеждото е в изобилие, при това транжирано перфектно. От известно време ми се искаше да сготвя яхния от телешко със сини сливи, но след кратка обиколка на щанда за месо реших да взема джолан (shank), чието месо е мускулесто и жилаво и търпи бавно и продължително готвене на ниска температура, но е идеално за яхнии, защото е богато на желатин. Телешкият джолан е предпочитан също така и за Говеждо по Бургундски, или говеждо приготвено с Бургундско вино. Може би някой ден ще обърна подобаващо внимание  на тази популярна рецепта, но да се отправим малко по-на юг от Франция, защото сушените плодове и екзотичните подправки, които бях решила да ползвам запокитиха авантюристичното ми съзнание в Мароко. Сушени и сладки плодове като кайсии, сини сливи, фурми и портокалчета се слагат в мароканския таджин, а аромати като канела, кардамом, бахар, индийско орехче, карамфил и др. се ползват за направата на  популярната мароканска подправка Ras El Hanout. Почти чувам и виждам хорската суетня от Медината (известен пазар в Рабат), докато изброявам тези подправки и си мисля за бавно-къкрещото месо и ароматите, които ще се носят в кухнята. Набързо събрах необходимите продукти  от магазина и се прибрах у дома, за да приготвя замисления съботен обяд.

·       800 гр говеждо месо (джолан или шол), нарязано на кубчета

·       60 гр краве масло

·       200гр сушени сливи

·       7-8 бр шалотс или 3-4 средно големи глави лук

·       1 с.л. препечено брашно

·       ½ ч.л. канела

·       7-8 зърна карамфил

·       1 бр. дафинов лист

·       3-4 зърна бахар

·       Соли черен пипер на вкус

 

Сушените сливи, които купувам от магазина са прекалено сладки, затова захар не слагам, както се изисква в други рецепти за телешко със сини сливи.

И тук всяка идея за бавно готвене се изпари, защото обедното време беше наближило, пък и винаги съм предпочитала тенджерата под налягане.

Нарязах месото на кубчета и лука на полумесеци и ги запържих в краве масло до златисто. Добавих подправките, малко вода, колкото едвам да покрие мръвките и задуших под налягане за час и половина.  След като беше минало час отворих тенджерата и добавих сливите, защото и без това бяха меки и не исках да се разкашкат и пак продължих задушаването. Брашното запекох в сух тиган и поръсих (ръси се на малки порции) с него готовата яхния, като разбърквах ястието, за да се сгъсти равномерно. Ароматът беше невероятно примамлив!

Кускусът  (да не се бърка с макаронените ситни топченца, които наричаме кус-кус в България) се приготвя много лесно и бързо.

1 ½  ч.ч. вода се слага на котлона да заври, посолява се с щипка сол

1 ч.ч. кускус се изсипва във врящата вода и се разбърква, дърпа се от котлона и се похлупва, за да престои поне 5 минути, след което се разбърква с вилица, за да се разделят зрънцата му. Аз го овкусих с щипка млян кардамом и сервирах всичко на масата все още горещо.

Да Ви е сладко!

 

2 comments:

  1. Светле, обичам телешко със сини сливи!
    Усещам колко е вкусен твоят вариант с тези ароматни подправки!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. насищащи аромати-да! и понеже много ни се услади на следващия ден направих пиле по марокански със сушени кайсии и ядки с още повече подправки!:)))) Хубава и успешна седмица, Дани!

    ReplyDelete