Честит Гергьовден!
Днес искам
да споделя с Вас отново една страхотна мароканска рецепта, този път за
приготвяне на пиле.
· 3 бр пилешки гърди, нарязани на кубчета-хапки
· 100 гр сушени кайсии
· 80 гр сушени сливи
· 40 гр кр. масло
· 2-3 глави шалотс
· 3-4 скилидки чесън
· 1 с.л. настърган джинджифил
· 1 ч.л. куркума
· 1 звездичка анасон
· 1 ч.л. настъргано индийско орехче
· 2 щипки канела или пръчка (4-5см)канела
· 5-6 зърна карамфил
· 4-5 зърна бахар
· 1бр дафинов лист
· чили на вкус (опция)
· щипка кардамом
· щипка коринадър
· 2 капки сусамово олио
· 2 с.л. мед
· 1 с.л. запечено брашно
· Черен сусам и семенца от нигела за гарниране
· Печени, филирани бадеми за гарниране
· Щипка сол (ястието има предмно сладъко-кисел вкус, но не и солен)
· Вода, колкото едвам да покрие съставките, за да може всичко да къкри в съд
на котлона
Месото се
задушава с лука и чесъна в разтопеното краве масло. Добавят се сушените плодове
и се подправя, налива се вода и се оставя да къкри около 30 минути. Ако трябва
се долива вода, за да има повече сос накрая. Сгъстява се със запечено брашно и
преди сервиране се гарнира с бадемите и семенцата. Бадемите и семенцата могат
да се запекат в сух тиган на котлон, като се разбъркват, за да не изгорят.
Сервира се върху кускус. Виж как се прави кускус.
No comments:
Post a Comment