Tuesday, May 6, 2014

Пилешко със сушени кайсии, сливи и бадеми по Марокански

Честит Гергьовден!


 

Днес искам да споделя с Вас отново една страхотна мароканска рецепта, този път за приготвяне на пиле.
 
 

·       3 бр пилешки гърди, нарязани на кубчета-хапки

·       100 гр сушени кайсии

·       80 гр сушени сливи

·       40 гр кр. масло

·       2-3 глави шалотс

·       3-4 скилидки чесън

·       1 с.л. настърган джинджифил

·       1 ч.л. куркума

·       1 звездичка анасон

·       1 ч.л. настъргано индийско орехче

·       2 щипки канела или пръчка (4-5см)канела

·       5-6 зърна карамфил

·       4-5 зърна бахар

·       1бр дафинов лист

·    чили на вкус (опция)

·       щипка кардамом

·       щипка коринадър

·       2 капки сусамово олио

·       2 с.л. мед

·       1 с.л. запечено брашно

·       Черен сусам и семенца от нигела за гарниране

·       Печени, филирани бадеми за гарниране

·       Щипка сол (ястието има предмно сладъко-кисел вкус, но не и солен)

·       Вода, колкото едвам да покрие съставките, за да може всичко да къкри в съд на котлона

 


Месото се задушава с лука и чесъна в разтопеното краве масло. Добавят се сушените плодове и се подправя, налива се вода и се оставя да къкри около 30 минути. Ако трябва се долива вода, за да има повече сос накрая. Сгъстява се със запечено брашно и преди сервиране се гарнира с бадемите и семенцата. Бадемите и семенцата могат да се запекат в сух тиган на котлон, като се разбъркват, за да не изгорят. Сервира се върху кускус. Виж как се прави кускус.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...