Покрай
всеобщата мания за избягване или тотално зачеркване на глутена от менюто и аз
се изкуших да направя кейк без глутен. Накупих разни заместители на пшениченото
брашно и книга с рецепти за безглутенови печива и се впуснах в приключението.
Искам да обърна внимание на нещо важно преди да споделя
резултата-безглутеновите печива в реалност не се оказват по-здравословни, ако
решите да изместите и захарта от менюто си, то тогава ситуацията става още
по-сложна. Част от заместителите на глутена и захарта са сравнително нови
продукти на пазара и са с недоказан дългосрочен ефект върху човешкото здраве
(стивия, кокосова захар), а други са произведени от Генетично Модифицирни
Организми (царевица, соя, ориз). Съдържанието
на нишестета и протеини е по-високо при безглутеновите печива. Guar gum and xanthan gum (Гуар гъм и Зантан гъм) фигурират в почти всяка рецепта
заместител-това са стабилизатори, които придават нужната еластичност и
консистенция на печивата, но имат отрицателни странични ефекти върху здравето
ни. Подробни статии вижте
тук (англ.): http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-xanthan-gum коментарите на потребителите също са информативни!
Все пак
добрата новина е, че всичко в една рецепта може да бъде изместено и заменено с
друго.
Така
например, попаднах на решение в един блог за безглутенови печива относно зантан и гуар гъм –бяло ленено семе и
семена от чиа се стриват на прах (брашно) и накисват във вода: http://glutenfreegirl.com/2011/02/chia-seeds-and-flaxseeds/
Също така
много от продуктите-заместители са скъпи или са трудно откриваеми на пазара, но
с малко повече усилие и усет все пак се намират, магазините за натурални
продукти и здраве в този случай са от значение, т.е. допринасят за пълното изпълнение
на рецептите.
Е, да си
дойда на рецептата! J
Безглутенов Лимонов Кейк с Глазура
· 1 ч.ч. кортофено нишесте
· ¾ ч.ч. захар
· 1/3 ч.ч. бяло оризово брашно
· 2 с.л. брашно от сладък ориз
· 1 с.л. сухо мляко
· 2 с.л. кокосово брашно
· 1 ½ ч.л. бакпулвер
· 1 ч.л. сол
· ½ ч.л. сода бикарбонат
· 2 с.л. лимонов сок
______________________
· 4 бр. яйца със стайна температура
· ¾ ч.ч. олио
· ¾ ч.ч. вода
· 1 ч.л. лимонова есенция
· 1 ч.л. есенция ванилия
· Настъргана кора от 1 лимон
Глазура
· ¾ ч.ч. пудра захар
· 1 с.л. лимонов сок
Фурната се
загрява до 175°С.
Първите 10 се
смесват и разбъркват добре, същото се прави и с останалите 6 (мокри) продукта,
след което сухия микс се насипва в микса с яйцата и разбърква докато всичко
добие една консистенция-кекстово тесто. Важно е да не се преразбива, а да се
изсипе в незалепващ съд за кейк и пече около 45 минути или докато средата на кейка
е готова. Проверява със суха клечка, като при пробождане на кейка, клечката излиза чиста. Оставя се да изстине върху
решетка. Намазва се с глазурата още топъл.
Този кекс е
мек и
сочен, но препоръчвам да се яде в
близките няколко часа след печенето му, защото както повечето безглутенови
печива няма трайност и бързо изсъхва.
No comments:
Post a Comment