Днес Ви Предлагам
Аспарагус Мимоза-вкусно предястие, което може да замести изцяло вечерята, ако
следвате здравословен, диетичен режим. За порция ще са Ви необходими следните
продукти:
Дузина
аспержи
2 яйца
1 бр. шалот
(вид дребен лук), нарязан на ситно
1 скилидка
чесън, счукана или пресована
25 гр краве масло
60 гр вид
меко сирене (някое от изброените: Пикантно Хаварти,
Камембер, Порт Салют)
3-4 бр
репички, кръгчета
30 гр
паршнип, жулиени
6-7 Чери
доматчета (опция)
30 гр Бяло,
овче, сламурено сирене
Сол и черен
пипер
Краят на
аспержите (от към корена) се изрязва, след което се обелват с белачка за
зеленчуци. Съвет: пресните аспержи се чупят лесно, а вътрешността им е сочна.
Добре е да се обелят поне 2/3 от дръжката преди да се сготвят.
Аспержите се
задушават в тиган с капак в масло, чесън, лук и 25 мл вода докато останат на
мазнина, след което се изваждат от тигана. Посоляват се.
Яйцата се
разбиват и пържат (бъркани яйца) в остатъка от мазнината и сотираните лук и
чесън. Подправят се със сол и черен пипер на вкус.
Забележка: Оригиналната
рецепта изисква варени яйца и каперси, но моят вариант е по-бърз за изпълнение
и го намирам за по-вкусенJ
Паршнипът се
нарязва на фини жулиени и се ползва за подлагане в чинията на аспержите, като в
същото време му придава сладникъв и ароматен привкус. Доматчетата и репичките
се нарязват красиво.
Докато
яйцата са все още топли се насипват върху подредените върху паршнипа аспержи в
чиния и покриват с меко сирене и Фета,
гарнират се с доматчета и репички. Това предястие се сервира топло. Препоръчвам
го с Пино Гри.
А как обичам аспержи, ако знаеш! И как трудно намирам хубави тук.... Но това ще е следващото нещо, което ще опитам с тях! Поздрав!
ReplyDeleteЗдравей, Мъхче! Аз ги обичам също, а най- ги обичам с грилована сьомга и Холандезе сос или Морне сос или на крем супа с бекон, или ....абе, вкусни са и това е ! :) Сега им е сезон, няма как да не намериш хубави!?
ReplyDelete