Saturday, May 17, 2014

Аспержи Мимоза


 

Днес Ви Предлагам Аспарагус Мимоза-вкусно предястие, което може да замести изцяло вечерята, ако следвате здравословен, диетичен режим. За порция ще са Ви необходими следните продукти:

Дузина аспержи

2 яйца

1 бр. шалот (вид дребен лук), нарязан на ситно

1 скилидка чесън, счукана или пресована

25 гр  краве масло

60 гр вид меко сирене (някое от изброените: Пикантно Хаварти, Камембер, Порт Салют)

3-4 бр репички, кръгчета

30 гр паршнип, жулиени

6-7 Чери доматчета (опция)

30 гр Бяло, овче, сламурено сирене

Сол и черен пипер

Краят на аспержите (от към корена) се изрязва, след което се обелват с белачка за зеленчуци. Съвет: пресните аспержи се чупят лесно, а вътрешността им е сочна. Добре е да се обелят поне 2/3 от дръжката преди да се сготвят.

Аспержите се задушават в тиган с капак в масло, чесън, лук и 25 мл вода докато останат на мазнина, след което се изваждат от тигана. Посоляват се.

Яйцата се разбиват и пържат (бъркани яйца) в остатъка от мазнината и сотираните лук и чесън. Подправят се със сол и черен пипер на вкус.

Забележка: Оригиналната рецепта изисква варени яйца и каперси, но моят вариант е по-бърз за изпълнение и го намирам за по-вкусенJ

Паршнипът се нарязва на фини жулиени и се ползва за подлагане в чинията на аспержите, като в същото време му придава сладникъв и ароматен привкус. Доматчетата и репичките се нарязват  красиво.

Докато яйцата са все още топли се насипват върху подредените върху паршнипа аспержи в чиния  и покриват с меко сирене и Фета, гарнират се с доматчета и репички. Това предястие се сервира топло. Препоръчвам го с Пино Гри.

2 comments:

  1. А как обичам аспержи, ако знаеш! И как трудно намирам хубави тук.... Но това ще е следващото нещо, което ще опитам с тях! Поздрав!

    ReplyDelete
  2. Здравей, Мъхче! Аз ги обичам също, а най- ги обичам с грилована сьомга и Холандезе сос или Морне сос или на крем супа с бекон, или ....абе, вкусни са и това е ! :) Сега им е сезон, няма как да не намериш хубави!?

    ReplyDelete