Наричали я
Сафо на „лудите”, защото отклонявала от правия път представители и на двата
пола. Красива, прелъстителна и блудна, тя владеела всички любовни номера. Една
от най-известните куртизанки на Париж за своето време е омайвала своите гости и
с кулинарните си умения. В нейния Дневник фигурира следната рецепта, съчетаваща
известни любодействащи съставки:
Бели Бъбреци а ла Мьорсо
200 г. Телешки бели
бъбреци
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
100 гр. пресни гъби (или
сушени)
1/5 л. вино „Мьорсо”
5 домата
5 зърна черен пипер
5 зърна кориандър
100 гр. сметана
Сол
Бланширайте за 5 минути
белите бъбреци. Изцедете ги и ги облейте със студена вода, с върха на ножа
отстранете ципата и жилките.
Отделно в тенджера
нарежете на малки кубчета изчистените и измити морков, лук и целина. Настържете
доматите. Върху тези зеленчуци разположете изчистените бели бъбреци. Залейте с
вино „Морсьо”. Поръсете със сол, черен пипер и кориандър. Загрейте фурната
умерено и запечете ястието под капак за 30 минути. След това извадете настрана
белите бъбреци и ги нарежете на ивици. Сосът прецедете, добвете му 100 гр.
пресни гъби и после нарязаните бели бъбреци. Налейте сметаната и оставете
ястието да къкри на слаб огън за около 5 минути.
Е, това определено е пикантна рецепта за ценители, която
намерих в една от кулинарните си книги: „Еротични ястия и напитки”,... а и не всеки би дръзнал да опита тестиси от
бик, което ме подсеща за един симпатичен виц
по темата:
На екскурзия в Испания турист си поръчал в ресторанта специалитет
"Корида". Сервирали му огромни тестиси от бик и той останал много
доволен. Следващата година пак летувал там и се отбил в същото заведение, но
този път му поднесли две малки топчици. Когато поискал обяснение, келнерът
отговорил:
- Коридата си е корида, господине. Кога бика, кога тореадора...
Поради липса
на бик и на тореадор J вчера реших да извадя от камерата на хладилника една тарелка с агнешки
бели бъбреци. Обикновено ги бланширам и след това панирам, (как точно правятова можете да откриете тук), но този път реших да намеря друг вариант и затова
посегнах към книгата, която е пълна с храни-афродизиаци, така попаднах и на рацептата на Лиан дьо Пужи. След няколко
леки промени в рецептата сътворих ястие, достойно за гощавка. Споделям с Вас:
· 4 бр. агнешки бели бъбреци
· 1 глава лук
· 1 морков
· 1 стрък целина
·
40 гр краве масло
· 1 ч. ч. вода
· ½ ч.ч. червено вино*
· 2 средно големи домата
· 1 с. л. доматено пюре
· 1 ч.л. червен пипер
· 60 мл готварска сметана
· 1-2 с.л. захар, за да балансира киселинността на доматите и виното
· 1 к.л. млян кориандър
· щипка настъргано индийско орехче
· сол и черен пипер на вкус
· чили на вкус
· няколко стръка пресен магданоз
Белите
бъбреци се бланшират, отделят от ципата и режат на половина.
Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват
на ситно. Задушават се до златисто и до
омекване, (като се разбъркват) с краве масло, това е основна зеленчукова база
за супи и ястия, която се нарича фр. mirepoix (мирпоа).
*относно
виното, опоменато в оригиналната рецепта-не съм го виждала, и нямам представа
какъв вкус има, по моя преценка ползвах натурално червено вино Каберне Совиньон
и Карменере (смес). От опит знам, че вината в повечето рецепти от Италия,
Испания и Португалия са предимно сладки и или полусладки, следователно имах две
причини да ползвам захар за баланс на вкуса, да наподобя сладко вино и да
балансирам киселинността от доматения сос.
Отметка: нямах гъби в наличност, но с удоволствие бих ползвала такива и
следващия път, когато готвя това вкусно ястие ще си набавя задължително,
вероятно Кримини (Cremini mushrooms), заради добре изразения
им вкус.
След като
зеленчуците добият желания цвят и аромат се заливат с вино и вода, настърганите
домати, подправят се (подправки, сол, захар) и върху тях се редят белите
бъбреци и ястието се похлупва, за да се задушава на умерен огън. Тиган с капак
върши чудесна работа в случая! Бърка се от време на време в продължение на 30
минути, като белите бъбреци се обрщат периодично.
След 30
минути бъбреците се вадят и нарязват на ивици (жулиени). Сосът се прецежда през
гевгир, като зеленчуците се изстискват максимално, почти се вижда как пюрирана
част от тях се прецежда през дупчиците на гевгира и придава на соса допълнителна
текстура, освен аромат. Към вече прецедения сос се добавя сметаната, жулиените
и се връща на котлона за още 5 минути.
Магданозът се кълца на ситно и се разбърква в соса преди сервирането му.
Този
деликатес се сервира с препечен хляб и червено вино.
Да Ви е
сладко!
:)))))Много ми хареса отговорът на сервитьора:)))))))))))
ReplyDeleteНикога до сега не съм похапвала бели бъбреци,но ако ми попаднат ще ги приготвя по твоят начин,Светле!Поздрави:)