Като ме е
грабнала една мароканска вълна и няма спиране. Онзи ден сварих леща по
марокански, чийто вкус е почти еднакъв с
лещата от индийската кухня, пикантна и ароматна.
Вижте как я
сготвих:
· 380 гр. кафява леща
· 1 глава лук, нарязана на ситно
· 1 морков, нарязан на ситно
· 30 мл растително олио
· 1 с.л. червен пипер
· 1 с.л. настърган джинджифил
· 1 к.л. млян кимион
· 3-4 скилидки чесън, пресовани
· чили на вкус
· 1 ч.л. куркума
· 1 к.л. настъргано индийско орехче
· 1 с.л. Вегета (от мен)
· 2 с.л. брашно или 1 с.л. царевично нишесте (опция)
· Сол на вкус
Лещата се
измива и сварява* в НЕподсолена вода, като е добре да се отнеме пяната. В тиган с малко мазнина се задушават
зеленчуците и се запържва червеният пипер-така подправени зеленчуците се добавят
към вече омекналата леща. Слагат се останалите подправки към варивото и се
оставя да покъкри докато всички аромати се „оженят”. Застройва се с брашнена кашица, за
по-хомогенна консистенция. След като брашното се добави лещата е добре да покъкри докато се разбърква
постоянно около 3-4 минути, след което е готова за консумация.
*Когато варя
леща обикновено ползвам задоволително количество вода и я оставям да покъкри
добре, защото у дома я обичаме добре омекнала,
но и гъста. Ако трябва понякога доливам вода. За количеството леща, което е дадено
тук ползвах 1.800 л. вода докато се свари и накрая долях половин ч.ч. вода, защото
набъбна много и стана прекалено гъста. Количеството вода е относително, поради
това каква е влажността на самата леща, кога е събирана, при каква почва е
отглеждана и сорта ѝ. Ако за първи път Ви се случва да готвите леща, доверете
се на сетивата си и я варете до желаната мекота, важното е да не „дрънка” J Вода винаги може да се долее, ако лещената яхния е гъста и винаги може да се сгъсти с брашно, ако е рядка
или да се остави на котлона докато част от водата се изпари до желаната гъстота.
Да Ви е сладко!
Куркумата и джинджифилът са ми много нови в комбинация с лещата,но ми звучи интересно и ще опитам твоят вариант,Светле!
ReplyDeleteЗдравей, Миленче! Лещата много добре се съчетава с куркума, къри, кимион, чесън и джинджифил. Аз например, готвя оранжевата леща само по индийски !:))) Опитай и кажи как се е получило!?:)
ReplyDelete