Thursday, January 24, 2013

Хинап (Zizyphus vulgaris)-плодът на младостта


Сушеният хинап е популярна закуска в Азия, както и питателна терапевтични храна със заслуги, хвалени от любителите на билкови лекарства. Три jujubes на ден са достатъчни да държат доктора далеч, да се чувствате млади и жизнени, гласи поговорката.
В една легенда се разказва как един ден, загубил се в планината цар се натъкнал на Бога на Дълголетието в гората и го попитал за тайната на живота. Богът на дълголетието казaл, че не носи лек със себе си, тъй като се опитвал да намери своят изгубен кон, но дал на царя три jujubes, които планирал да даде на Бога на Небето. Царят изял трите jujubes и се почувствал незабавно освежен.
Естественият ареал на обикновения хинап е Източна Азия, но поради продължителното му отглеждане в Средиземноморието и Черноморието, на много места се е натурализирал. На някои места в България са създадени изкуствени плантации от обикновен хинап главно заради вкусните плодове. Достига 4-10 метра височина. Живее около 100 години. Открити са екземпляри на възраст до 300 години. Хинапът е известен още като джинджифика, китайска фурма, жожобе, червена фурма, барабонка, погрешно е наричан “джинджифил” от някои. Наименованието джинджифил отговаря на растението Ginger (Zingiber officinale).
Издържа през зимата на студ до – 30° C и на голяма горещина през лятото. Обича рохкавите, каменисти почви с добър дренаж, както и почви съдържащи вар. Плодовете са богати на много ценни за човешкия организъм хранителни вещества: захари, белтъчини, киселини, мазнини. Особено кобалт, йод, желязо. Извънредно високо е съдържанието на витамин C. Освен за храна плодовете се използат като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система. Плодовете му имат свойството да понижават артериалното налягане, да регулират холестерола, извлеци от костилките действуват седативно. Уникален ефект имат листата му - потискат сладкия вкус - едно сдъвкано листо и захарта има вкус на пясък за няколко часа! Изследвано е много средноазиатски учени, но механизмът на хипотензивното му действие не е ясен досега.
Плодчетата на хинапа са “топли”,  притежават ЯН енергия, която подпомага кръвообръщението работата на далака и стомаха, подобрява храносмилането, засилва енергията на тялото, богати са на калории. Значителното количество на витамин А, калий и фосфор причисляват този плод към така наречените храни против стареене. Все пак различните видове хинап и регионът в който са отглеждани, както и приготвянето на лекарствата водят до различен ефект в процеса на лечение.
Подробности можете да прочетете ТУК англ. 
Лесно можете да хидратирате сушени хинапени плодчета, стига да ги залеете с гореща вода и оставите за десетина минути похлупени. Дори сутрин, когато си приготвяте лайковия или липвия чай, просто пуснете от три до пет плодчета вътре, за да ги изядете с удоволствие, подпомагайки ЯН енергията на тялото си за през деня.

4 comments:

  1. Любимият ми плод..........Моя приятелка всяка година ми носи джинджар(както казват :българската фурма:))Аз не ги накисвам.Ако някой не е опитвал от хинапа,горещо му го препоръчвам!Прекрасен пост,Светле:)!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Миленче! Разбира се, не е задължително да се накисват във вода, много са сладки!:)Благодаря и за добавените наименования!Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  3. А...сега остана да разберем къде можем да го намерим, че се заинтригувахме;)

    ReplyDelete
  4. сушените плодчета ми бяха пратени от татко, който живее в България, заедно с орехите от снимката,и орехите и хинапа са от нашата градина, имаме няколко дръвчета:) Знам къде могат да се намерят във Ванкувър, китайския квартал или T&T, но за в България най-вероятно по "гори и шубрачки", или в магазини за плодови насаждения...

    ReplyDelete