Saturday, January 5, 2013

Миди по хърватски


2 порции

·      1 кг миди (mussels или смесени с clams)
·      50 гр краве масло
·      40 гр царевичен или пшеничен грис
·      60 мл бяло полу-сухо вино
·      сол, черен пипер на вкус
·      връзка зелен лук
·      лимонов сок от ½ лимон
·      пресен магданоз и чери доматчета за гарниране (опция)

Мидите се почистват от пясък и водорасли. Задушават се под похлупак с масло и чесън докато се разтворят, след което им се долива вино и добавя грис. Разбъркват се докато гриса поеме течността и започне да полепва по черупките. Подправят се на вкус със сол, лимонов сок, черен пипер. Така приготвени мидите се сервират горещи, гарнирани със ситно нарязан зелен лук и магданоз. На този апетайзър чудесен акомпанимент са белите вина Пино Гри и Совиньон Блан.


No comments:

Post a Comment