Saturday, January 26, 2013

Спагети със сметанов сос, праз и гъби


Нищо необичайно, лесно , но вкусно, заслужаващо споделяне-това са тези спагети със сметанов сос, праз и гъби.

Продукти за 2 порции:

·      250 гр спагети
·      400 гр гъби
·      1 стрък праз лук, бялата част
·      ½ глава кромид лук
·      2-3 скилидки чесън
·      50 гр кр масло
·      1 ч.ч. течна сметана
·      чубрица
·      сол и черен пипер
·      букетчето в чинията е от млади стръкове сладък грах
·      2-3 щипки брашно (опция)
·      Азиаго или Пармезан за гарниране (опция)

Спагетите се сваряват в подсолена вода, следвайки указанията на кутията им. Прецеждат се, но не се плакнат. Това е една от тайните на пастата със сос, ако не се плакне, сосът залепва по-добре по нея.
В дълбок тиган се запържват до златисто нарязаните на дребно лук, праз, чесън, добавят се и почистените гъби, които могат да бъдат нарязани на филийки или четвъртинки, въпрос на предпочитание. Когато гъбите започнат да се препържват леко се налива сметаната, изчаква се сосът да кипне и температурата се редуцира. Оставя се да къкри за около 5 минути, като се разбърква от време на време. Подправя се на вкус. Спагетите се поръсват с малко брашно и се объркват, изсипват се в соса и се разбъркват добре, докато сосът полепне по тях и се сгъсти.
Сервират се горещи, сиренето и декорацията са опция.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...