Wednesday, January 23, 2013

Обърнат Ябълков Сладкиш * Upside Down Apple Cake


Това е един от любимите ни домашни сладкиши и като поразглеждах вчера блога си установих,че не съм публикувала рецептата му все още. Не е късно, рекох си и запретнах ръкавиJ

Този сладкиш може да се изпълни с плодове от компот, като праскови, кайсии или круши, нарязани на половинки или с друг плод освен ябълки; например сини сливи или череши, за които дори не е необходимо предварително печене, но ябълковият остава най-тачен у дома.

Предимството на този сладкиш пред останалите плодови сладкиши, правени предимно с маслено тесто е, че е много по-лек, ефирен и не толкова тежък, калоричен.


  • 7-8 ябълки “Златна Превъзходна” и/или “Амброзия”
  • 1 ч.ч. кристална захар (за карамел)
  • ½ ч.ч. захар (за поръсване на ябълките)
  • 3 с.л. пудра захар
  • 3 яйца
  • 2 с.л. брашно
  • щипка сода бикарбонат
  • 80 гр краве масло (опция)
  • 200 мл течна сметана, подсладена
  • 5-6 клончета карамфил
  • 2-3 щипки канела или есенен микс от подправки, който можете да си направите сами (смилат се и се смесват сушен джинджър (джинджифил), канела, индийско орехче, кардамом, карамфил)
  • ½ ч.ч. млени орехи (опция)*


Кристалната захар се прави на карамел, с който се залива дъното на тавата, в която ще се пекат ябълките.

Ябълките се обелват, почистват от семките и нареждат в тавата. Наръсват се със захар, парченца масло, подправки (карамфил или канела), слага им се около 1 кафена чашка вода и се пекат докато се карамелизират, приблизително 40 мин  при 200°С. След като се изпекат, клончетата карамфил се отстраняват.

През това време се прави смес за блата. Жълтъците и белтъците се смесват с пудрата захр и разбиват по отделно с миксер. Жълтъците “до побеляване”, а белтъците “на  твърд сняг”, който не се стича от купата . Смесват се и се объркват внимателно до еднородна смес с дървена лъжица или шпатула. Брашното се пресява със содата и се добавя лъжица по лъжица към пухкавата смес, разбърква се бавно, за да остане пухкава.

С тази смес се заливат горещите, печени ябълки и сладкишът се връща във фурната, за да се доизпече, 180°С  до порозовяване, приблизително 15 мин. Карамелениет сироп в тавата не бива да ви притеснява, тъй като той ще сиропира сладкиша, когато се обърне.



Готвоият сладкиш се вади от фурната, изчаква се да изстине и се обръща в поднос за сервиране. Преди самото сервиране се гарнира с бита сметана. Към сметаната могат да се добавят есенции ром и ванилия, да се поръси с канела.

* орехите могат да заместят брашното изцяло или да допринесат за обогатяването на вкуса на този сладкиш. Към блата също може да се добави канела, ако желаете.

2 comments:

  1. Чудесен е, Светле!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дани! Наистина е чудесен, поне у дома много ни харесва, както на гостували и почерпени със същия. Изумена съм обаче, колко много читатели се "лепнаха" за сладкиша с ябълки според статистиката на посетители в сравнение с двете предходни рецепти с бекон, било то и подсладен;)!?:)))))

    ReplyDelete