Това е един от любимите ни домашни сладкиши и като поразглеждах вчера блога си установих,че не съм публикувала рецептата му все още. Не е късно, рекох си и запретнах ръкавиJ
Този сладкиш може да се изпълни с плодове от компот, като праскови, кайсии или круши, нарязани на половинки или с друг плод освен ябълки; например сини сливи или череши, за които дори не е необходимо предварително печене, но ябълковият остава най-тачен у дома.
Предимството на този сладкиш пред останалите плодови сладкиши, правени предимно с маслено тесто е, че е много по-лек, ефирен и не толкова тежък, калоричен.
- 7-8 ябълки “Златна Превъзходна” и/или “Амброзия”
- 1 ч.ч. кристална захар (за карамел)
- ½ ч.ч. захар (за поръсване на ябълките)
- 3 с.л. пудра захар
- 3 яйца
- 2 с.л. брашно
- щипка сода бикарбонат
- 80 гр краве масло (опция)
- 200 мл течна сметана, подсладена
- 5-6 клончета карамфил
- 2-3 щипки канела или есенен микс от подправки, който можете да си направите сами (смилат се и се смесват сушен джинджър (джинджифил), канела, индийско орехче, кардамом, карамфил)
- ½ ч.ч. млени орехи (опция)*
Кристалната захар се прави на карамел, с който се залива дъното на тавата, в която ще се пекат ябълките.
Ябълките се обелват, почистват от семките и нареждат в тавата. Наръсват се със захар, парченца масло, подправки (карамфил или канела), слага им се около 1 кафена чашка вода и се пекат докато се карамелизират, приблизително 40 мин при 200°С. След като се изпекат, клончетата карамфил се отстраняват.
През това време се прави смес за блата. Жълтъците и белтъците се смесват с пудрата захр и разбиват по отделно с миксер. Жълтъците “до побеляване”, а белтъците “на твърд сняг”, който не се стича от купата . Смесват се и се объркват внимателно до еднородна смес с дървена лъжица или шпатула. Брашното се пресява със содата и се добавя лъжица по лъжица към пухкавата смес, разбърква се бавно, за да остане пухкава.
С тази смес се заливат горещите, печени ябълки и сладкишът се връща във фурната, за да се доизпече, 180°С до порозовяване, приблизително 15 мин. Карамелениет сироп в тавата не бива да ви притеснява, тъй като той ще сиропира сладкиша, когато се обърне.
Готвоият сладкиш се вади от фурната, изчаква се да изстине и се обръща в поднос за сервиране. Преди самото сервиране се гарнира с бита сметана. Към сметаната могат да се добавят есенции ром и ванилия, да се поръси с канела.
* орехите могат да заместят брашното изцяло или да допринесат за обогатяването на вкуса на този сладкиш. Към блата също може да се добави канела, ако желаете.
Чудесен е, Светле!
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря, Дани! Наистина е чудесен, поне у дома много ни харесва, както на гостували и почерпени със същия. Изумена съм обаче, колко много читатели се "лепнаха" за сладкиша с ябълки според статистиката на посетители в сравнение с двете предходни рецепти с бекон, било то и подсладен;)!?:)))))
ReplyDelete