Friday, January 4, 2013

Храна за астронавти


В началните дни на американските космически програми, се е налагало астронавтите да се хранят със замразени и дехидратирани храни под формата на малки пресовани кубчета или желирани течности в алуминиеви туби.
Не е имало голям избор и на вкусове, но не след дълго когато дизайнът на пакетирането се усъвършенства в менюто на астронавтите започва да се появяват и  коктейл със скариди, батърскоч пудинг и ябълков сос.
Когато вече NASA  стартира програмата Аполо в началото на 1960, астронавтите разполагат вече с гореща вода на борда и имат условията да рехидратират дехидратираната си храна и да я похапват директно от специални пластмасови лъжица-контейнери (spoon-bowls) Виж ТУК.  През 1970 пликчетата с храна наброяват 72 различни хранителни опции.
Храната на астронавтите има заслужено място в научните лаборатории, защото никак не е лесно да нахраниш някой при нулева гравитация без възможност за  свежи запаси от хранителни продукти и да му осигуриш балансирана, здравословна диета.

Kaк се избира храната?

NASA  трябва да избере различни хранителни продукти , които да доставят 100% нужните дневни потребности на човек за минерали, витамини, карбохидрати, протеини, при това стрикно съблюдавайки и калоричната им стойност. Любопитно е, че храните богати на желязо и сол са ограничени. Приемането им трябва да е балансирано, за да не предизвикат здравословни проблеми, свързани с кислорода в кръвта и здравината на костите. Докато набавянето на витамин D в космоса става изкуствено. На земята този витамин се образува естествено от излагането на тялото под слънчевите лъчи.
Като се вземат предвид тези условия, храните които се приготвят за космоса спазват следните изисквания:
Съхраняване
Хранителен анализ
Стойности за възприятие (не бива да бъдат със силно изразена миризма или прекалено пикантни)
Пакетиране

Астронавтите имат ли право на личен избор?

ДА, имат. На практика канадският астронавт и командир на мисията Крис Хедфийлд е поискал типични за Канада храни за  интернационалната космическа станция, която се провежда в момента за период от 6 месеца (от декември 2012 до юни 2013) .
Това са така наречените “бонус храни”, извън обичайното меню.
Сред стотина предложения Хедфийлд и неговия екипаж избират сушено месо с кренбърис от северен Саскачуан, бисквитки със сушени ябълки и портокалови корички от Кебек, шоколад от Британска Колумбия (най-вероятно става въпрос за Нанаймо-бар, но това е само мое предположение, в статията не се споменава точно), бар с боровинки от източното крайбрежие на Канада, който се прави в Торонто и натурален кленов сироп.

Ето какво казва Хедфийлд: “Попаднахме на много добро качество натурален кленов сироп, който получихме в туби...Когато ядете под стриктен режим, възможността да грабнете нещо сладко и вкусно от Канада и да го изцедите отгоре е наистина приятна.”

Членовете на екипажа също имат право да изберат своето меню за закуска, обяд и вечеря, както и помеждутъчните похапвания. Те трябва да оптимизират своя избор до 7 дена, след което цикълът се повтаря.

С какъв тип храна се разполага при мисиите на NASA?

Сириъл, бъркани яйца, макарони и сирене, гъбена супа със сметана, пиле с ориз, говеждо в гъбен сос, риба тон и сьомга, шунка, патладжани и домати, гранола бар, бисквитки и ядки, пуканки, хляб от типа на франзелите и тортии, защото имат тенденцията да не правят трохи. Трохите и малки парченца от храната могат да доведат до повреди на космическата станция, но филтрите от системата за пречистване на въздуха обикновено “улавят” дребните пакостници.
Има напитки като кафе, чай, портокалов сок, лимонада . Също така свежи плодове, които трябва да се изядат в първите месеци на мисията, преди да се развалят.

Под каква форма е храната?

Храната е дехидратирана и лесно може да се рехидратира или желирана, термостабилизирана или облъчена (като месото например) с определена доза йони, за да предотварти образуването на микроорганизми.  
Плодове и риба има в наличност пастьоризирани, единственото което трябва да се стори е да се отвори желаната консерва. Готвените ястия са в пликчета, които позволяват термична обработка.
Течна сол и течен черен пипер се ползват от полиетиленови бутилчици. Докато черният пипер е разтворен в олио, то солта е разтворена във вода.
Майонези, кетчуп, сосове, горчици се сухраняват в малки пликчета.
Нпитките са на прах в ламинирани пликчета и е достатъчно да им се добави вода.
Храната може също така да бъде и свежа за определен период от време. Хляб, тортии, плодове и зеленчуци (ябълки, целина, моркови, портокали, банани) се съхраняват в специални контейнери.

Ще има ли някакви промени в храната, която се приема в космоса?

NASA има програма за осъвършенстване на начин за отглеждане на свежа храна в космоса. Опити доказват, че различни култури могат да виреят в безтегловност.
Тяхният отдел за тази цел- Advance Food System има вече пакетирани 10 зеленчукови култури за бъдещи мисии: зеле, моркови, маруля, домати, зелен лук, спанак, репички, пиперки, ягоди и свежи билки. Има надежда астронавтите да произвеждат сами свежи продукти в затворена лабораторна среда-хидропонична градина, място където биха могли да се отглеждат картофи, ориз, житни или бобови култури. Все пак, нужно е време, за да се подготви новото меню за 18 месечната мисия до Марс.

Можем ли да се снабдим с храна за астронавти?

Да. Множество интернет сайтове предлагат подобна храна. Тук например може да се поръча дехидратиран неаполитански сладолед и други. ТУК


Виж снимките: Кликни ТУК!

видеотур в интернационалната космическа станция

 
Източници:
 http://www.spacekids.co.uk/spacefood/

 И понеже се занимах и в този блог със звездите бих искала да ви дам препратка към нещо любопитно, което писах в другия си блог относно астрономическите събити япрез новата 2013 година: Кликни ТУК

No comments:

Post a Comment