Идеята взаимствах от списание Food and Travel, брой 154 /2013.
Разбира се, допълних от тук и там нещичко от себе си или по-скоро от онова, което си харесах в хладилника и ето какво се получи:
Пълнозърнесто тесто за пица (2 бр с размер 30 см)*:
· 2 с.л. суха мая
· 1 с.л. сол
· 1 с.л. захар
· 1 ½ ч.ч. хладка вода
· 1 яйце
· 3 с.л. зехтин
· щипка сух розмарин*
· щипка сух риган*
· приблизително 3 ½ ч.ч. брашно, пълнозърнесто или колкото поеме за меко, нелепнещо тесто
· 2-3 с.л. олио за намазване на тавичката и щипка-две царевичен грис за поръсване на тавичката, в която ще се пече пицата.
Тесто
Подробности за това как се прави тестото вижте TУК, не е необходимо да се повтарям. Различното тук е, че ползвах подправки* за самото тесто, както при правенето на фокача. Можете да ползвате всяко любимо тесто за пица в зависимост как го харесвате, хрупкаво, меко, тънко, дебело....Обикновено от тази доза излизат две thin crust pizzas, това ще рече съвсем тънък пласт тесто, у дома така ги предпочитаме.
Сос
Сосът направих от 3 жълти домата, такива имах, песто, захар, чесън, зехтин, риган и розмарин. Всичко това къкрещо на слаб огън докато се сгъсти. Количеството беше идеално, така и така не бива да се прекалява с количеството сос, особено при тънките кори за пица.
· 3 жълти домата, нарязани на дребно
· 2 скилидки чесън
· 2 с.л. зехтин
· 1.ч.л. песто
· щипка сух розмарин
· щипка риган
· 1 с.л. захар
· сол
Топинг
7-8 ивици студено пушен бекон се запържват в тигана, за да им се редуцира мазнината поне на половина, шалота се реже и се запържва в мазнината, отцеждат се от мазнината и се нареждат се върху пицата.
От себе си добавих натрошено овче сирене и Азиаго на флейки, сух розмарин и яйца, които чукнах към края на печенето. Радичиото се нарязва на ситни ивици и поръсва, след като пицата се извади от фурната. Пицата се наръсва също така с Балсамико и зехтин. Това е, семпло, но зашеметяващо вкусно!
· 8 ивици студено пушен бекон
· 1 малка глава шалот
· 60 гр овче сирене
· 60 гр Азиаго на флейки
· щипка сух розмарин
· 2 яйца
· 2-3 с.л. Балсамико и зехтин за поръсване
· 50 гр радичио
ето и снимка от списанието:
Светле, много е апетитна!
ReplyDeleteХубава вечер от мен!
Страхотна е, а е и съчетала всичко, което обичам;)
ReplyDeleteМъх, Дани, благодаря за коментарите! :) Много бързо се омете тази пица, а у дома отбираме от пици:)))))
ReplyDelete