Saturday, January 26, 2013

Баница с пушена сьомга и Скариди с броколи и Азиаго



Отново светлините на прожекторите са насочени към баницата с пушена сьомга, но този път в индивидуално изпълнение. Това е една от любимите ни баници, която честичко спохожда нашата трапеза. Снощи я направих за вечеря, но също така приготвих и скариди с броколи за мезе, така да се кажеJ

Индивидуална баница с пушена сьомга:

·      6 листа за баница
·      3 яйца
·      40 гр кр масло
·      100 гр студено пушена сьомга
·      2 стръка зелен лук
·      1 скилидка чесън
·      3-4 стръка пресен копър
·      80 гр овче, саламурено, бяло сирене
·      30 мл газирана вода
·      млян черен пипер

Яйцата и натрошеното сирене се разбиват с вилица.
Маслото се разтопява и с част от него се полива тавичката в която ще се пече. Правят се две рула с по три листа за баница, като във всяко руло се слага по равно количество, разтопено масло, плънка от яйце и сирене (NB! Запазете около 50 мл от тази смес за заливане на баницата!), пушена сьомга, ситно нарязани копър, зелен лук, чесън, черен пипер. Плънката се разпределя по цялата повърхност на листа (последния трети), след което се навива от към дългата страна. Двете рула се навиват в тавичката и се заливат със смесените яйца, сирене и газирана вода. Баницата се пече около 35 минути при 200°С или до порозовяване. На пипане центърът на баницата трябва да е твърд, което е индикатор, че яйцата са се изпекли достатъчно добре.

Скариди с броколи и Азиаго

·      приблизително 20 бр скариди (кралски, тигрови скариди, бели скариди), почистени, необелени (опция)
·      дузина розички броколи
·      40 гр краве масло
·      1 скилидка чесън
·      2-3 щипки млян черен пипер и сол на вкус
·      Азиаго за настъргване

Всички продукти се задушават под похлупак, като се раздрусват от време на време или объркват. Скаридите би трябвало да пуснат достатъчно вода за задушаването, а когато броколите омекнат леко и скаридите променят цвета си в червено, ястието е готово. Подправя се и се сервира горещо, поръсено с настъргано сирене Азиаго. Сиренето може да се замени с всяко друго по ваш избор.

2 comments:

  1. Светле,гъделичкаш любопитството ми с тази баница :)
    Ще я опитам на всяка цена!
    Аз правя един киш с броколи и пушена сьомга и става чудесен!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ReplyDelete
  2. Опитай я и няма да се разочарова, много хубава става, особено щом обичаш киш с броколи и пушена сьомга!:) Благодаря за пожеланията, да ти се връщат!:)

    ReplyDelete