Saturday, January 5, 2013

Драконово руло с пушена сьомга и темпура от жълто цвекло



Споделям идеята с любителите на домашно суши и японска кухня, тъй като у дома сме двама такива и редовно приготвям вкусните рулца маки, сашими или темпура.
Рулото, което виждате на снимката е приготвено от пълнеж:
-ориз за суши, крастaвица, сурова сьомга, тариаки сос, авокадо;
и е облепено с пушена сьомга;
декорацията е от жълто цвекло-темпура, бял и черен сусам и Шрирача сос/ Shriracha (лютив  сос със спицифичен аромат от Тайланд). Нарекох рулото Драконово, защото ми наподобява пернат дракон:)

Панировката или темпурата се прави от брашно, царевично или картофено нишесте в пропорция 1:1 и газирана, студена вода. Гъстотата е като рядка смес за обикновени палачинки. Ако темпурата стои дълго време на открито, докато пържите, можете да добавите няколко бучки лед, за да поддържате ниска температурата ѝ, което аз намирам за неудобно, тъй като леда се разтопява и променя гъстотата ѝ. Предпочитам купа с лед,  която поддържа панировката студена или не рядко пържа малко продукти и просто ползвам студена газирана вода от хладилника. Целта на студената панировка е да “експлоадира” в горещото олио и образува въздушна, пълна с миатюрни балончета или пенеста, хрупкава коричка.



Жълтото цвекло нарязах на шайби с помоща на белачката за картофи, след което натопих в панировката и изпържих в горещо олио. Хрупкавите чипсове нарязах с нож и с пръчиците поръсих рулото. За да не падат от рулото, а полепнат по него намазах го от горната страна с Тариаки сос. Това е-лесно и просто като фасулено семе! J

2 comments:

  1. Изглежда невероятно вкусно! Жълто цвекло обаче откъде намери, никога не съм виждала или не съм му обръщала внимание ;)

    ReplyDelete
  2. Привет, Даниела! Чист късмет е да се намери жълто цвекло на пазара, обикновено е местно производство и в ограничени количества. Аз обичам жълти плодове и зеленчуци, защото имат спицифичен вкус и създават настроение, освен че и подхранват чакрата на слънчевия сплит: жълта диня, жълти домати, жълти чушки и т.н.

    ReplyDelete