Sunday, January 20, 2013

Сладко от пушен бекон / Home made Bacon Jam


Как Ви звучи, сладко от бекон!? Най-новият хит, който набира популярност в света на апетайзърите-хапки е (мармалад) сладко от пушен бекон с кафе, кленов сироп и бърбън. Този спред ще бъде изненада за вашите гости, особено ако им го предложите върху канапе от препечен хляб с резанчета Чедар или Камембер и сочна круша.
 Както и други популярни рецепти, тази се ражда от грешка или поне така твърди  Chef Ross Hutchison от Бруклин. В Северна Америка подсладеният бекон е известен като candied bacon. За подсладители се ползват кафява захар, кленов сироп  или царевичен сироп, понякога в комбинация. След един неуспешен опит за candied bacon и прекалената му карамелизация, да си го кажем направо -прегаряне, шеф Рос Хътчисън решава да не го изхвърли, а преобрази в нещо ново. Така се стига до сладкото от бекон. Разбира се, оригиналната рецепта съдържа своите тайни, но за един маестро на вкусовете, пресъздаването на този деликатес не е сложно. От моя  страна, бурканчето с беконовия мармалад се получи чудесно! Мисля дори да направя още няколко за подарък на приятели. За вас, читателите на този блог, ето и рецептата:

Количество за 270 гр или едно бурканче.

·      250 гр сурово пушен бекон
·      1 средна големина глава лук
·      1 скилидка чесън
·      2 с.л. бърбън
·      50 мл кленов сироп
·      50 мл шварц кафе
·      100 гр кафява захар
·      5 с.л. ябълков оцет
·      3 ч.л. Чипотил сос (chipotle pepper sauce)
·      щипка прясно млян черен пипер
·      щипка сол

Ивиците бекон се нарязват на дребно и запържват в тефлонов тиган, като се разбъркват постоянно. Редуцираната мазниана се отстранява с помоща на цедка.

Хрупкавите парченца бекон се връщат отново в тигана и към тях се добавят нарязаните на дребно лук и чесън, които се запържват до златисто.
Гледайте да не прегорят, разбърквайте постоянно. (Обичам този аромат на препечен бекон, лук и чесън! Използвам го често в крем супите, които приготвям в ресторанта, особено ако са с гъби или пиле, но за това друг път J)

Дръпнете тигана настрани и добавете бърбъна. Върнете на котлона и намалете температурата до къкрене. Алкохолът ще се изпари, но бърбънът ще остави след себе си онзи тънък спицифичен аромат на опушени бурета. (Тук пак ще отворя скоба, защото е добре да напомня за правилата при фламбиране. Алкохол към готвещо се ястие не се добавя дирекно от бутилката, а в нужната доза. Съдът трябва да е далече, да се отнеме от котлона, особено ако ползвате газов котлон, директен огън. Има опасност да се възпламени неочаквано и да ви хвърли в паника. Разбира се, ако не целите точно ефекта на фламбирането, то имайте под ръка капак, с който да похлупите съда, липсата на кислород ще потуши огъня в него.)

Налейте кленовия сироп и разбърквайте докато се редуцира и карамелизира леко. Около 3 минути. Всъщност, зависи колко е водното му съдържание, така че може да се наложи да се добави и малко повече време. Когато започне леко да пуши и да мирише на карамел, загасете го с кафето. За предпочитане е кафето да е прясно и най-вече топло, за да се намали риска от пръскане и клокочене.

Следва добавянето на захарта, черния пипер, оцета, солта и лютивия сос, който също има спицифичен опушен аромат.
След около 15 минутно разбъркване на средна температура мармаладът е готов и може да се сипе в бурканчето.

Съхранявайте при стайна темература.



2 comments:

  1. Светле, отдавна четох за този мармалад!
    Аз съм човек, който обича по-екзотични съчетания,
    така че бих опитала с удоволствие!
    Малко съм скептична към бекона у нас :(
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дани! Всичко добро и на теб!:)

    ReplyDelete