Tuesday, June 26, 2012

Неаполитански крем-карамел


След презентация на кремчета кремче от Испания и Гърция, защо не и презентация на кремче от Италия!?:)

4-6 порции

500 мл прясно мляко, пастьоризирано
3 яйца
5-6 с. л. бяла, кристална захар
100 гр крема сирене
2 ванилии
5-6 с.л. бяла, кристална захар за карамела

Едната част на захарта напраправете на карамел, изспите млякото и разтворете карамела в него.Овкусете с ванилията и охладете.
Разбийте крема сиренето с яйцата, като ги добавяте към него едно по едно. Добавете млякото на тънка струйка към сместа, докато се получи хомогенна маса.
 Направете карамел с цвят на амбър и го разпределете по дъното на огнеупорните купички. Изчакайте да изстине. Налейте сместа по купичките и ги сложете в тавичка с вода (водата не трябва да надвишава 2/3 от височината на купичките.) Сложете в студена фурна. Печенето на водна баня изисква дълго време и ниска температура, за да не се позволява на крема да кипи, ако това се случи, то той е шуплив. Аз пекох крема 80 мин. при 160°С. Сервирайте крема студен, обърнат в чинийка.

3 comments:

  1. Страхотна снимка, толкова апетитно изглежда :).
    Благодаря за споделената рецепта!

    ReplyDelete
  2. Много интересно предложение, често правя крем -карамел, ще опитам и този вариант.сирене придава допълнителна плътност...

    ReplyDelete
  3. Добре дошла, Соня! Аз обичам всякакви кремове, а този е един от любимите ми, откакто карамелизирах захарта, която слагам в млякото за първи път, вече не правя обикновен крем-карамел, а сиренето наистина придава допълнителна плътност. Предполагам,че ако се увеличи обема му този десерт ще мине в графа чийзкейк:))))))

    ReplyDelete