Monday, June 4, 2012

Козуначен хляб с мед, лимон и кренбърис
Ето какво измислих да направя в кухнята тази сутрин в памет на милата ми майка, днес тя би имала рожден ден, ако бе сред нас, но уви само преди ден (в събота) отбелязахме Черешова задушница с огромна скръб...

Днес от Пасифика можеше да се наблюдава, ако нямаше облаци и частично лунно затъмнение по време на така нареченото пълнолуние през юни- “ягодова луна”, наричана още, луна на розата и медена луна.
Интерсно астронимическо събитие ще се наблюдава и през следващите два дена-транзита на Венера, или преминаването на планетата между Земята и Слънцето. Това ще позволи на “въоръжените” със специлано тъмно стъкло наблюдатели да видят Венера на фона на Слънцето.

2 яйца
260 мл прясно мляко
2 с.л. суха мая
щипка сол
5 с.л. захар
2 с.л. мед
30 мл разтопено краве масло или олио
настърганата кора на два лимона
1 к.л. канела
щипка кардамом
2 с.л. течна ванилия
шепа сушени кренбърис (можете да заместите със стафиди)
бяло брашно, колкото поеме за меко тесто

Затоплете млякото до толкова,че да можете да задържите кутрето си в него, без да се парите. Добавете маята, солта и захарта и оставете настрани, докато маята се разтвори и шупне.
Добавете яйцата и овкусителите. Разбъркайте. Изсипете в кладенче от брашно и замесете мека топка тесто. Добавете на тънка струя олиото (или кравето масло) и кокузето (кренбърис). Оформете както Ви харесва според съда за печене. Аз използвах хартия за печене вместо обичайните олио и брашно за намазване на страните на съда и пекох около 25 минути /180°С. Можете да покриете хляба с алуминиево фолио, за да не изгори преждевременно отгоре.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...