Лято е. Разтапям с устни ароматa му,
лъжичка по лъжичка-
леден сладолед.
Лавандулата е ядливо растение. Ароматът ѝ е популярен във Франция за направата на десерти. Преди няколко години, разглеждайки кулинарното списание TASTE, попаднах на рецепта за желе от лавандула и Лимончело (италиански лимонов ликьор). Харесах идеята и ето,че дойде ред да я приложа. Не едно към едно, но да извлека есенцията на лятото, така че да ѝ се насладя, хапка по хапка.
Лавандулово-теменужен сироп
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
10 лавандулови съцветия
3-4 бонбонки “Теменужка”
капка лилава боя
3-5 капки лимонов сок
2 с.л. растителен пектин
Сложете всички съставки, без пектина в съд на котлона и оставете да заври. Когато температурата достигне до кипене намалете я, так аче сиропът да къкри слабо докато редуцира 1/3 от обема си. Добавете пектина, разбъркайте, за да се разтвори и охладете. Част от сиропа разбъркайте със своя ванилов сладолед, а друга полейте отгоре. Съхранявайте в бурканче с капачка, в хладилник.
Светле, "завиждам" ти за тази ароматна наслада!
ReplyDeleteПрегръдка и хубаво лято!
И аз се разтопих от ароматна наслада гледайки и четейки :) Ставаме двама завиждащите :) Поздрави и хубав, летен ден!
ReplyDelete