Monday, June 25, 2012

Ванилов сладолед с лавандулово-теменужен сироп


Лято е. Разтапям с устни ароматa му,
лъжичка по лъжичка-
      леден сладолед.



Лавандулата е ядливо растение. Ароматът ѝ е популярен във Франция за направата на десерти. Преди няколко години, разглеждайки кулинарното списание TASTE, попаднах на рецепта за желе от лавандула и Лимончело (италиански лимонов ликьор). Харесах идеята и ето,че дойде ред да я приложа. Не едно към едно, но да извлека есенцията на лятото, така че да ѝ се насладя, хапка по хапка.



Лавандулово-теменужен сироп

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
10 лавандулови съцветия
3-4 бонбонки “Теменужка”
капка лилава боя
3-5 капки лимонов сок
2 с.л. растителен пектин

Сложете всички съставки, без пектина в съд на котлона и оставете да заври. Когато температурата достигне до кипене намалете я, так аче сиропът да къкри слабо докато редуцира 1/3 от обема си. Добавете пектина, разбъркайте, за да се разтвори и охладете. Част от сиропа разбъркайте със своя ванилов сладолед, а друга полейте отгоре. Съхранявайте в бурканче с капачка, в хладилник.


2 comments:

  1. Светле, "завиждам" ти за тази ароматна наслада!
    Прегръдка и хубаво лято!

    ReplyDelete
  2. И аз се разтопих от ароматна наслада гледайки и четейки :) Ставаме двама завиждащите :) Поздрави и хубав, летен ден!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...