Tuesday, June 26, 2012

Крем по Каталунски


Крем по Каталунски-Crema Catalana се счита за традиционен крем-десерт в Барселона и се предлага в много ресторанти и кафенета, също така и под формата на ликьор. Представете си крем Брюле, крем с карамелизирана коричка, но с аромат на канела и лимон-това са задължителните аромати в каталунския крем. Обикновено се сервира в широки глинени или керамични съдове, с ниски стени.
Има два начина за приготовлението му, на фурна, също като крем-карамел (без брашно) или чрез варене, като обикновен яйчен крем (с нишесте). Ето втория вариант (4-6 порции):

600 мл прясно мляко, пастьоризирано
3 жълтъка
4-5 лъжици бяла, кристална захар
1 пръчка канела
кората на 1 лимон, цяла обелка, ненастърган
1 прахче ванилия (опция)
3 с.л. царевично нишесте
6 с.л. захар за карамел, заливка

Разбийте в част от млякото (около 60 мл), жълтъците и нишестето.
Останалото мляко сложете на котлон, за да заври, заедно със захарта, пръчката канела и лимоновата кора, ванилията. Разбърквайте, за да не загори. Когато от млякото започне да излиза пара (минава 60°С), намалете температурата на котлона.
Отстранете канелата и лимоновата кора, започнете да наливате на тънка струя сместа с жълтъците и продължете да бъркате енергично, докато кремът се сгъсти. Докато кремът е все още горещ, разлейте го по чашките за сервиране. Охладете и съхранявайте в хладилника до сервиране. Точно преди сервиране поръсете с кристална захар и карамелизирайте с готварска горелка. Тъй като аз нямам такава, просто захрях захарта на котлона до цвят амбър и полях на тънка коричка всяко кремче.

No comments:

Post a Comment