Saturday, June 9, 2012

Морковен кейк




 

 
До сега все правех този кекс с моркови "на око", но дойде ред да вкарам в норми, мерки и теглилки и това, което се превръща в чуден и вкусен десерт с моркови-лакомство, популярно в Америка. Обикновено му се прави заливка –глазура от разбити белтъци, ванилия и пудра захар, но си спестявам тези калории нарочно. Вместо това просто ще го поръся с пудра захар и канела;) Хубавото на тази рецепта е, че съдържа множество фибри, а морковите могат да се заместят от настъргани ябълки, тиква, червено цвекло.

2-3 настъргани моркова, или една препълнена ч.ч. (в този случай размерът има значение)
1 голямо яйце
100 мл прясно мляко
75 мл разтопено краве масло или маргарин
1 ч.ч. захар
1 к.л. канела
1 ванилия
щипка индийско орехче (опция)
щипка смлени карамфилови зърна (опция)
1 бакпулвер
щипка сода бикарбонат
1 ½ ч.ч.  брашно
хартия за печене

Загрейте фурната до 180 °С. Морковите се настъргват на едро и се смесват с разтопеното масло, захарта, яйцето, прясното мляко, канелата и ванилията. Към сместа се добавя брашно, в което има сода бикарбонат и бакпулвер. Всичко се изсипва във форма за кекс, покрита с хартия за печене. Пече се около 30 минути или до пълна готовност.

2 comments:

  1. Много сочен изглежда!
    Поздравления за рецептата!
    Мисля да пробвам с цвекло, нали казваш, че става. Дано и при мен да се получат нещата :)

    Поздрави: Ина

    ReplyDelete
  2. Здравей, Федора! Да, сочен е и мекичък, но е ронлив и се изпича добре, не очаквай да се надуе много, не е от дунапренения тип кексове. Аз го изсипвам в правоъгълна форма за кекс, като височината на кексовата смес преди изпичането е максимум 4 см. Успех!)

    ReplyDelete